De inhoud is geladen.

Najaarscampagne

Samen klaar voor water

Regen, wind, storm; de herfst is een onstuimig seizoen. Met soms ook wateroverlast of in het ergste geval overstromingen. De kans daarop beperken we door onze duinen en dijken te versterken, te onderhouden en te inspecteren. En we maaien de waterplanten zodat het teveel aan water via de sloten weg kan. Met de jaarlijkse schouw controleren we of de waterlopen echt vrij zijn. Ook thuis kun je je voorbereiden. Met een schone dakgoot voorkom je wateroverlast. En hou het weerbericht in de gaten om je voor te bereiden op heftig weer. Zo zijn we samen klaar voor water!

Evenementen

  • InstawalkHHNK

    Ga jij mee op zoek naar de verborgen plekken van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier?

  • Historische lezingen

    Meld je aan voor een van de twee historische lezingen op 19 en 28 november over de impact van water in het verleden.

  • Natte fotowedstrijd

    Ga je graag naar buiten en trotseer je de wind en regen? Leg het moment met de camera vast en maak kans op een van de prijzen.

  • Kleurwedstrijd

    Doe mee met de kleurwedstrijd en maak kans op kaartjes voor het Zuiderzeemuseum of andere leuke prijzen!

  • Expositie watercrisis verleden, heden en toekomst

    In de nieuwe tentoonstelling 'De crisis van gister en vandaag: het normaal van morgen' staat wateroverlast door de jaren heen centraal.

Wat doen wij allemaal?   

Het stormseizoen duurt van 15 oktober tot 15 april. Dit is een periode met vaak veel regen en storm. Zowel ter voorbereiding als tijdens dit seizoen werken wij hard om wateroverlast en overstroming te beperken. Door het baggeren, maaien en de jaarlijkse schouw zorgen we dat de watergangen ruim genoeg blijven, schoon zijn en het water goed doorstroomt en afgevoerd wordt. We richten bergingsgebieden in om overtollig regenwater tijdelijk op te slaan. En we versterken, onderhouden en inspecteren onze dijken en duinen.  

Wat kan jij zelf allemaal doen?  

Jij kan zelf ook in en rondom jouw huis iets doen om wateroverlast te voorkomen, of hierop voorbereid te zijn:  

  • Zorg voor een schone dakgoot. Een verstopte dakgoot door bladeren of ander afval, kan voor wateroverlast zorgen. Maak zeker 1x per jaar jouw dakgoot schoon.   
  • Grenst jouw perceel aan een sloot? Dan bent je verplicht deze te onderhouden. Je moet de sloot op de vastgestelde breedte en diepte houden. Een schone sloot is nodig om het water snel af te kunnen voeren naar gemalen bij hevige neerslag. De derde maandag van oktober start de najaarsschouw. Dan controleren wij of het slootonderhoud goed is uitgevoerd. Hoe je je sloot onderhoudt? Kijk op de pagina Schouw.
  • Maak een waterkerend schot. Als het heel hevig regent, is de kans op wateroverlast groter. Water kan dan je huis in stromen. Met een waterkerend schot zorg je ervoor dat er geen water de woning binnen kan stromen. Je plaats het voor doorgangen zoals een deur vóór dat er wateroverlast ontstaat. Een schot kan een goed sluitende plank zijn die precies in je deuropening past.  
  • Gebruik zandzakken. Indien er wateroverlast dreigt, dan kan je zandzakken plaatsen bij openingen zoals een deur. Maak hierbij ook gebruik van schotten of plastic, anders komt het water door de zandzakken heen. 
  • Check op overstroomik.nl hoe hoog het water bij jou thuis komt tijdens een overstroming.  Bedenk wat je nodig hebt mocht het zover komen (Wie bel je bij wateroverlast? Is een noodpakket verzamelen verstandig?).   

Tips en inspiratie

"Ik heb de watersnood van Tuindorp Oostzaan meegemaakt in 1960. Vier was ik toen. Ik weet nog dat we op het balkon van ons huis stonden, boven de winkel van mijn vader, en dat we het water heel snel zagen stijgen. Dat was heel ellendig om mee te maken. Als de dijk hier in Hoorn doorbreekt, dan staat het water bij ons ook meteen heel hoog. Dus goed dat de dijk is versterkt."  

Frans uit Hoorn