Campagnes

Samen houden we het water schoon

Zomers hebben veel mensen plezier in en op het water in Noord-Holland zoals tijdens het kanoën, suppen, zwemmen en varen. Door onze 15 moderne rioolwaterzuiveringsinstallaties zuiveren we al het vieze water uit jouw toilet, wasbak of douche. Daarna stroomt het schoner de sloten in.

Waarom deze publiekscampagne?

Mensen zijn zich vaak niet bewust van het belang van water en de gevolgen van bepaald gedrag voor de waterkwaliteit. Met deze campagne willen wij bewustwording creëren en dragen we tips aan hoe je zelf een bijdrage kunt leveren. Wateroverlast merk je echt. Waterkwaliteit is minder zichtbaar maar wel belangrijk voor onze gezondheid en voor de flora en fauna.

Gebruik bijvoorbeeld geen gif in de buurt van water, ga zuinig om met water, spoel geen rommel (zoals vet, doekjes, tampons en lenzen) door het toilet, ruim afval op en was je auto in een wasstraat. Zo houden we samen het oppervlaktewater schoon.

Wat doen wij?

Het hoogheemraadschap zorgt met haar 15 rioolwaterzuiveringen voor het zuiveren van het afvalwater van alle huishoudens en bedrijven in Noord-Holland boven het Noordzeekanaal tot en met Texel. We zorgen ervoor dat het water dat 1,4 miljoen inwoners dagelijks door het toilet en de afvoer spoelen, weer schoner in de sloot terecht komt. Dat doen we ook voor 30.000 bedrijven.

Want, wat gebeurt er nou eigenlijk als je de toilet doorspoelt of doucht? We laten je zien hoe het bij een rioolwaterzuiveringsinstallatie (rwzi) werkt.

Wat kun jij doen?

Vind jij schoner water ook belangrijk? Dan kan je zelf ook iets doen om bij te dragen: spoel geen rommel door het afvoerputje, spoel alleen de 3 p's door het toilet (poep, plas en wc-papier) en ruim het zwerfvuil op voordat het in het water belandt. Wil je weten wat je nog meer kan doen? 

Ga direct naar onze tips!

Lees ook de inspirerende verhalen van Waterbazen, mensen die met kleine aanpassingen heel waterbewust leven. Laat je op ideeën brengen!

Evenementen, tips en inspiratie

  • Evenementen

    Wij steunen evenementen waarbij jij of anderen kunnen genieten in en van het schone water om ons heen.

  • Tips voor schoner water

    Weten hoe we water schoner maken en houden, en hoe jij hieraan kunt bijdragen? Bekijk dan de tips!

  • Inspirerende verhalen

    Ons land zit vol waterbazen: mensen die met kleine aanpassingen steeds waterbewuster leven.