Voorheen werden dijken twee à drie keer per jaar gemaaid voor de waterveiligheid. We houden tegenwoordig meer rekening met de natuur door 'op maat' te maaien. 

Bij voorkeur buiten het broedseizoen

Maaien van wegbermen en dijken

Op locaties met broedende vogels en/of beschermde soorten maaien we bij voorkeur buiten het broedseizoen (15 maart tot 15 juli). Als het noodzakelijk is voor de waterveiligheid, dan mag er jaarrond gemaaid worden. De vegetatie van deze dijken worden dan al aan het begin van het broedseizoen kort gehouden zodat vogels er niet gaan nestelen. Tijdens het broedseizoen laten we ten minste de helft van de vegetatie staan, zodat vogels, amfibieën, reptielen, vlinders en andere diersoorten zich daar kunnen vestigen. Ook inspecteren we in sommige gevallen vooraf de dijken om vast te stellen of er broedende vogels zijn. Aanwezige vogelnesten worden vooraf gemarkeerd en bij het maaien ontzien.

Tijdens de werkgang letten we goed op broedende vogels en andere beschermde soorten. 

Maaien van dijken voor waterveiligheid

Het maaien van de dijken doen wij voor de waterveiligheid: een goede dijkbekleding beschermt de dijk en houdt de grond met de wortels stevig bij elkaar. Bijkomend voordeel is dat we door het maaien beter zien waar kale plekken of andere beschadigingen hersteld moeten worden. Tegelijk houden we rekening met de ecologische waarden en recreatief medegebruik, zoals wandelen, fietsen, vissen etc.

Het maaien gebeurt meestal machinaal door een aannemer of door onze eigen medewerkers. Het maaisel voeren we af, zodat de begroeiing niet verstikt en er geen onkruidsoorten zoals distels en brandnetels gaan groeien. Op plaatsen waar het talud te steil is en waar te veel bomen staan, laten we het maaisel liggen. Op 10 à 20% van onze dijken grazen schapen om de vegetatie kort te houden. Marijke Dirkson is de professionele schaapherder die zorgvuldig met haar kudde over onze dijken trekt.

Hooilandbeheer

Vanaf 2020 introduceren we een nieuwe manier van maaionderhoud, namelijk hooilandbeheer. Deze manier van onderhoud is het meest bevorderlijk voor de ecologie. Het maaien, harken en balen persen gebeurt na het broedseizoen (15 juli). In totaal gaat het om ongeveer 200 hectare waar het hooilandbeheer wordt toegepast. Daarnaast zaaien we 35 kilometer dijken in met een bloemrijk mengsel ter bevordering van de biodiversiteit.

Heeft deze informatie u geholpen?