Ons land zit vol waterbazen: mensen die met kleine aanpassingen steeds waterbewuster leven. Door bijvoorbeeld regenwater op te vangen in een regenton, de tegels in de tuin te vervangen door planten, afval uit het water te vissen en geen vochtige doekjes of frituurvet door de wc te spoelen. Als waterschap zijn we daar heel blij mee. Want hoe meer waterbewuste Nederlanders, hoe beter!

Laat je inspireren door deze Waterbazen en help zelf ook een handje mee.

Nanda van den Ham

Buiten zijn. De Alkmaarse grachten. Nanda leeft ervan op. Geen wonder dat ze een manier zocht om vaker de frisse buitenlucht te kunnen opzoeken. Die vond ze uiteindelijk op het water. Op een SUP-board om precies te zijn. Met haar board vaart ze de grachten af, op zoek naar zwerfafval om op te ruimen. Soms doet ze dat alleen, maar er gaan ook regelmatig mensen met haar mee tijdens zo’n clean-up. “Samen kunnen we het verschil maken.”

SUP staat voor Stand Up Paddling: staand op een board beweeg je je al peddelend over het water. 

“Mijn missie is om de wereld elke dag een beetje mooier te maken. Met de SUP haalde ik altijd al zwerfafval uit het water, om dit te sorteren en zo veel mogelijk te recyclen. Daar heb ik op voortgeborduurd en zo kwam ik tot de oprichting van El Kombi. Inmiddels organiseren we regelmatig opschoonacties in de Alkmaarse grachten. Wie wil meehelpen mag gratis mee.”

Zero Waste

“Hoe minder afval we creëren, des te beter. Kleine veranderingen kunnen al een groot verschil maken.” Een mooi voorbeeld is het meebrengen van een eigen beker, bakje en bestek als je ergens iets te eten haalt. Door stickers uit te delen aan winkels en restaurants in Alkmaar waar ze onverpakte voedingsmiddelen verkopen, hoopt Nanda zo veel mogelijk ondernemers én particulieren mee te krijgen in deze omschakeling. Ook hoopt ze dat mensen inzien dat de huidige consumptiemaatschappij een zware wissel trekt op onze aardbol. “Als iedereen zijn steentje bijdraagt – en dat hoeft echt niet direct een heel drastische omschakeling te zijn – kunnen we de wereld met z’n allen een beetje mooier maken. Want eigenlijk wil ik over een paar jaar overbodig zijn met mijn schoonmaakacties!”

elkombi.nl

Plastic Politie: Debby en Marjan

Debby en Marjan zijn vrijwilligers van Buurthuis ‘t Ambacht. Zij hebben de projectgroep #plasticpolitie in het leven geroepen. Met deze groep stimuleren zij iedereen om zwerfafval op te ruimen, en zo de kinderen uit de wijk mee te geven dat opruimen beter is dan je afval zomaar neer te gooien. Met de kans dat het in het water terecht komt.

“In samenwerking met stadswerk072 en Supporters van Schoon ruimen wij inmiddels maandelijks gemiddeld met 15 deelnemers de wijk op met de Plastic Politie. Ontstaan uit ergernis over rondslingerend afval in onze wijk." Ook in de buurttuin zijn de dames actief, hier kan iedereen vrij inlopen en rondkijken. Er staan veel bloemen en planten om vlinders en bijen aan te trekken. Maar ook tomaten, aardbeien, appels, peren, sperziebonen, aardappels, uien en rabarber. “Met een vaste groep vrijwilligers eten we regelmatig op vrijdag in ‘t Ambacht en als het kan uit eigen tuin. Deze hebben we voorzien van een waterton waar we water opvangen om op een later tijdstip te kunnen gebruiken. We hebben al veel bijen en vlinders in onze tuin gezien afgelopen zomer!”

ambachtalkmaar.nl 

Dirk Groot, alias de Zwerfinator

Dirk ruimt dagelijks zwerfafval. En dat niet alleen. Hij registreert het en wijst het bedrijfsleven en de overheid op de impact. Met succes.

"Het probleem met zwerfafval kunnen we nooit helemaal oplossen. Maar als we data verzamelen kunnen we de industrie en overheid sturen, aanjagen en helpen. We moeten consumenten altijd bewust maken van de opvoeding en het gedrag, maar er zijn veel meer oorzaken van zwerfafval dan weggooien alleen. Ook het bedrijfsleven kan veel meer doen en haar verantwoordelijkheid nemen door bijvoorbeeld verpakkingen te verbeteren. Daar strijd ik voor, voor het voorkomen van zwerfafval en plastic vervuiling bij de bron."

Data verzamelen

Dirk wilde meer inzicht krijgen in de bron en besloot het afval letterlijk in kaart te brengen. Hij digitaliseert het probleem door het afval en de vindplaatsen te registreren om zo producenten en overheden wakker te schudden. Sinds 2016 maakt hij van elk stuk zwerfafval dat hij opraapt een foto met geolocatie en voegt daar vervolgens data/labels aan toe.  “Ik wil hiermee laten zien dat er veel meer zwerfafval is dan dat we denken en ben gaan meten, visualiseren en onderzoek gaan doen.”

zwerfinator.nl