Ons land zit vol waterbazen: mensen die met kleine aanpassingen steeds waterbewuster leven. Door bijvoorbeeld regenwater op te vangen in een regenton, de tegels in de tuin te vervangen door planten, afval uit het water te vissen en geen vochtige doekjes of frituurvet door de wc te spoelen. Als waterschap zijn we daar heel blij mee. Want hoe meer waterbewuste Nederlanders, hoe beter!

Laat je inspireren door deze Waterbazen en help zelf ook een handje mee.

Nanda van den Ham

Buiten zijn. De Alkmaarse grachten. Nanda leeft ervan op. Geen wonder dat ze een manier zocht om vaker de frisse buitenlucht te kunnen opzoeken. Die vond ze uiteindelijk op het water. Op een SUP-board om precies te zijn. Met haar board vaart ze de grachten af, op zoek naar zwerfafval om op te ruimen. Soms doet ze dat alleen, maar er gaan ook regelmatig mensen met haar mee tijdens zo’n clean-up. “Samen kunnen we het verschil maken.”

SUP staat voor Stand Up Paddling: staand op een board beweeg je je al peddelend over het water. 

“Mijn missie is om de wereld elke dag een beetje mooier te maken. Met de SUP haalde ik altijd al zwerfafval uit het water, om dit te sorteren en zo veel mogelijk te recyclen. Daar heb ik op voortgeborduurd en zo kwam ik tot de oprichting van El Kombi. Inmiddels organiseren we regelmatig opschoonacties in de Alkmaarse grachten. Wie wil meehelpen mag gratis mee.”

Zero Waste

“Hoe minder afval we creëren, des te beter. Kleine veranderingen kunnen al een groot verschil maken.” Een mooi voorbeeld is het meebrengen van een eigen beker, bakje en bestek als je ergens iets te eten haalt. Door stickers uit te delen aan winkels en restaurants in Alkmaar waar ze onverpakte voedingsmiddelen verkopen, hoopt Nanda zo veel mogelijk ondernemers én particulieren mee te krijgen in deze omschakeling. Ook hoopt ze dat mensen inzien dat de huidige consumptiemaatschappij een zware wissel trekt op onze aardbol. “Als iedereen zijn steentje bijdraagt – en dat hoeft echt niet direct een heel drastische omschakeling te zijn – kunnen we de wereld met z’n allen een beetje mooier maken. Want eigenlijk wil ik over een paar jaar overbodig zijn met mijn schoonmaakacties!”

elkombi.nl(externe link)

Plastic Politie: Debby en Marjan

Debby en Marjan zijn vrijwilligers van Buurthuis ‘t Ambacht. Zij hebben de projectgroep #plasticpolitie in het leven geroepen. Met deze groep stimuleren zij iedereen om zwerfafval op te ruimen, en zo de kinderen uit de wijk mee te geven dat opruimen beter is dan je afval zomaar neer te gooien. Met de kans dat het in het water terecht komt.

“In samenwerking met stadswerk072 en Supporters van Schoon ruimen wij inmiddels maandelijks gemiddeld met 15 deelnemers de wijk op met de Plastic Politie. Ontstaan uit ergernis over rondslingerend afval in onze wijk." Ook in de buurttuin zijn de dames actief, hier kan iedereen vrij inlopen en rondkijken. Er staan veel bloemen en planten om vlinders en bijen aan te trekken. Maar ook tomaten, aardbeien, appels, peren, sperziebonen, aardappels, uien en rabarber. “Met een vaste groep vrijwilligers eten we regelmatig op vrijdag in ‘t Ambacht en als het kan uit eigen tuin. Deze hebben we voorzien van een waterton waar we water opvangen om op een later tijdstip te kunnen gebruiken. We hebben al veel bijen en vlinders in onze tuin gezien afgelopen zomer!”

ambachtalkmaar.nl(externe link) 

Dirk Groot, alias de Zwerfinator

Dirk ruimt dagelijks zwerfafval. En dat niet alleen. Hij registreert het en wijst het bedrijfsleven en de overheid op de impact. Met succes.

"Het probleem met zwerfafval kunnen we nooit helemaal oplossen. Maar als we data verzamelen kunnen we de industrie en overheid sturen, aanjagen en helpen. We moeten consumenten altijd bewust maken van de opvoeding en het gedrag, maar er zijn veel meer oorzaken van zwerfafval dan weggooien alleen. Ook het bedrijfsleven kan veel meer doen en haar verantwoordelijkheid nemen door bijvoorbeeld verpakkingen te verbeteren. Daar strijd ik voor, voor het voorkomen van zwerfafval en plastic vervuiling bij de bron."

Data verzamelen

Dirk wilde meer inzicht krijgen in de bron en besloot het afval letterlijk in kaart te brengen. Hij digitaliseert het probleem door het afval en de vindplaatsen te registreren om zo producenten en overheden wakker te schudden. Sinds 2016 maakt hij van elk stuk zwerfafval dat hij opraapt een foto met geolocatie en voegt daar vervolgens data/labels aan toe.  “Ik wil hiermee laten zien dat er veel meer zwerfafval is dan dat we denken en ben gaan meten, visualiseren en onderzoek gaan doen.”

zwerfinator.nl(externe link)

Dick van Kleinwee

 

Soms zijn er mensen die het voor elkaar krijgen om van hun hobby hun vak te maken. Zo iemand is Dick van Kleinwee. Hij groeide op in een landelijke omgeving en speelde in de polder tussen het groen, waar zijn liefde voor de natuur ontstond. In zijn werk als plantenveredelaar maakt hij nieuwe plantenrassen en in zijn vrije tijd zet hij zich in als voorzitter van de afdeling Hoorn voor tuinvereniging Groei & Bloei.

"Groei & Bloei is een vereniging waarin tuinliefhebbers elkaar vinden in hun liefde voor planten en groen. We zijn een gesprekspartner voor gemeenten en andere groenorganisaties in de stad. De kennis, ervaring en ons enthousiasme delen we graag om groen te stimuleren. Zo organiseren we de actie Tegel eruit, plant erin, waarbij je bij het inleveren van een tegel een plant cadeau krijgt. En verder kunnen liefhebbers tijdens de Open tuinen dag bij anderen inspiratie opdoen voor hun tuin. Door ideeën en enthousiasme te delen, hopen we dat we hiermee meer mensen motiveren tot vergroenen."

Watervriendelijke tuin

Dan is het natuurlijk de vraag hoe Dicks eigen tuin er uit ziet. " Bij het ontwerp van onze tuin heb ik als uitgangspunt een groene tuin genomen, waar sierplanten worden afgewisseld door fruitbomen en groenten en waarbij het water wat valt zo nuttig mogelijk wordt gebruikt. De afvoer van bijgebouwen zoals het tuinhuis en de schuur voert niet af naar het riool, maar stroomt direct de tuin in. En daar is een boom zoals een berk dankbaar voor. Ook hebben we drie regentonnen die we een behoorlijk aantal keren per jaar leeghalen voor het bewateren van het groen en de planten. Op deze manier is een regenton een duurzame aanvulling op je tuin."

Gevelgroen

"Omdat ons huis dicht aan de stoep grenst, was de voortuin een extra uitdaging. We hebben daar nu een klein strookje geveltuin gemaakt. Voorheen was het volledig bestraat en schoot tussen de tegels en het huis makkelijk onkruid naar boven. Daarmee trigger je gebruik van bestrijdingsmiddelen. En denk niet dat azijn wel probleemloos gebruikt kan worden; het blijkt verrassend milieuonvriendelijk te zijn! Leuk hoe zo'n relatief eenvoudig geveltuintje zoveel voordelen oplevert: mooi, weinig werk en duurzaam!"

Groen verkoelt

Dankzij de groene omgeving is het ook op hete dagen goed toeven in de tuin van Dick. "Verkoeling was bij de aanleg niet het doel van onze groene tuin, maar het wordt inmiddels steeds duidelijker dat omgaan met de toenemende hitte een steeds grotere uitdaging wordt. Meer schaduw creëren en het aanpassen van de kleur of de bestrating helpt; hout in plaats van steen."