Dirk ruimt dagelijks zwerfafval. En dat niet alleen. Hij registreert het en wijst het bedrijfsleven en de overheid op de impact. Met succes.

"Het probleem met zwerfafval kunnen we nooit helemaal oplossen. Maar als we data verzamelen kunnen we de industrie en overheid sturen, aanjagen en helpen. We moeten consumenten altijd bewust maken van de opvoeding en het gedrag, maar er zijn veel meer oorzaken van zwerfafval dan weggooien alleen. Ook het bedrijfsleven kan veel meer doen en haar verantwoordelijkheid nemen door bijvoorbeeld verpakkingen te verbeteren. Daar strijd ik voor, voor het voorkomen van zwerfafval en plastic vervuiling bij de bron."

Data verzamelen

Dirk wilde meer inzicht krijgen in de bron en besloot het afval letterlijk in kaart te brengen. Hij digitaliseert het probleem door het afval en de vindplaatsen te registreren om zo producenten en overheden wakker te schudden. Sinds 2016 maakt hij van elk stuk zwerfafval dat hij opraapt een foto met geolocatie en voegt daar vervolgens data/labels aan toe.  “Ik wil hiermee laten zien dat er veel meer zwerfafval is dan dat we denken en ben gaan meten, visualiseren en onderzoek gaan doen.”

zwerfinator.nl