Soms zijn er mensen die het voor elkaar krijgen om van hun hobby hun vak te maken. Zo iemand is Dick van Kleinwee.

Hij groeide op in een landelijke omgeving en speelde in de polder tussen het groen, waar zijn liefde voor de natuur ontstond. In zijn werk als plantenveredelaar maakt hij nieuwe plantenrassen en in zijn vrije tijd zet hij zich in als voorzitter van de afdeling Hoorn voor tuinvereniging Groei & Bloei.

"Groei & Bloei is een vereniging waarin tuinliefhebbers elkaar vinden in hun liefde voor planten en groen. We zijn een gesprekspartner voor gemeenten en andere groenorganisaties in de stad. De kennis, ervaring en ons enthousiasme delen we graag om groen te stimuleren. Zo organiseren we de actie Tegel eruit, plant erin, waarbij je bij het inleveren van een tegel een plant cadeau krijgt. En verder kunnen liefhebbers tijdens de Open tuinen dag bij anderen inspiratie opdoen voor hun tuin. Door ideeën en enthousiasme te delen, hopen we dat we hiermee meer mensen motiveren tot vergroenen."

Watervriendelijke tuin

Dan is het natuurlijk de vraag hoe Dicks eigen tuin er uit ziet. " Bij het ontwerp van onze tuin heb ik als uitgangspunt een groene tuin genomen, waar sierplanten worden afgewisseld door fruitbomen en groenten en waarbij het water wat valt zo nuttig mogelijk wordt gebruikt. De afvoer van bijgebouwen zoals het tuinhuis en de schuur voert niet af naar het riool, maar stroomt direct de tuin in. En daar is een boom zoals een berk dankbaar voor. Ook hebben we drie regentonnen die we een behoorlijk aantal keren per jaar leeghalen voor het bewateren van het groen en de planten. Op deze manier is een regenton een duurzame aanvulling op je tuin."

Gevelgroen

"Omdat ons huis dicht aan de stoep grenst, was de voortuin een extra uitdaging. We hebben daar nu een klein strookje geveltuin gemaakt. Voorheen was het volledig bestraat en schoot tussen de tegels en het huis makkelijk onkruid naar boven. Daarmee trigger je gebruik van bestrijdingsmiddelen. En denk niet dat azijn wel probleemloos gebruikt kan worden; het blijkt verrassend milieuonvriendelijk te zijn! Leuk hoe zo'n relatief eenvoudig geveltuintje zoveel voordelen oplevert: mooi, weinig werk en duurzaam!"

Groen verkoelt

Dankzij de groene omgeving is het ook op hete dagen goed toeven in de tuin van Dick. "Verkoeling was bij de aanleg niet het doel van onze groene tuin, maar het wordt inmiddels steeds duidelijker dat omgaan met de toenemende hitte een steeds grotere uitdaging wordt. Meer schaduw creëren en het aanpassen van de kleur of de bestrating helpt; hout in plaats van steen."