Buiten zijn. De Alkmaarse grachten. Nanda leeft ervan op. Geen wonder dat ze een manier zocht om vaker de frisse buitenlucht te kunnen opzoeken.

Die vond ze uiteindelijk op het water. Op een SUP-board om precies te zijn. Met haar board vaart ze de grachten af, op zoek naar zwerfafval om op te ruimen. Soms doet ze dat alleen, maar er gaan ook regelmatig mensen met haar mee tijdens zo’n clean-up. “Samen kunnen we het verschil maken.”

SUP staat voor Stand Up Paddling: staand op een board beweeg je je al peddelend over het water. 

“Mijn missie is om de wereld elke dag een beetje mooier te maken. Met de SUP haalde ik altijd al zwerfafval uit het water, om dit te sorteren en zo veel mogelijk te recyclen. Daar heb ik op voortgeborduurd en zo kwam ik tot de oprichting van El Kombi. Inmiddels organiseren we regelmatig opschoonacties in de Alkmaarse grachten. Wie wil meehelpen mag gratis mee.”

Zero Waste

“Hoe minder afval we creëren, des te beter. Kleine veranderingen kunnen al een groot verschil maken.” Een mooi voorbeeld is het meebrengen van een eigen beker, bakje en bestek als je ergens iets te eten haalt. Door stickers uit te delen aan winkels en restaurants in Alkmaar waar ze onverpakte voedingsmiddelen verkopen, hoopt Nanda zo veel mogelijk ondernemers én particulieren mee te krijgen in deze omschakeling. Ook hoopt ze dat mensen inzien dat de huidige consumptiemaatschappij een zware wissel trekt op onze aardbol. “Als iedereen zijn steentje bijdraagt – en dat hoeft echt niet direct een heel drastische omschakeling te zijn – kunnen we de wereld met z’n allen een beetje mooier maken. Want eigenlijk wil ik over een paar jaar overbodig zijn met mijn schoonmaaksessies!” ! 

We zien gelukkig een positieve verandering. Wegwerp bekers worden veelal vervangen door herbruikbare bekers, ballonnen door stoffen vlaggetjes en op de boten worden items beter vastgelegd zodat het onderweg niet wegwaait. Mensen zijn al bewuster en handelen daar ook naar. Hoe mooi is dat!"

elkombi.nl