Zonneparken Den Helder
We willen drie zonneparken aanleggen in Den Helder op en rond het terrein van de rioolwaterzuiveringsinstallatie (rwzi). Op de strook grond langs het Balgzandkanaal legt HHNK ook een natuurstrook aan.
Waar vindt het project plaats?

In Den Helder worden op drie locaties zonneparken aangelegd. Op het Oostoeverterrein, op het rwzi-terrein en langs het Balgzandkanaal (Spuikanaal).
Het afvalwaterzuiveringsproces op de rwzi verbruikt veel energie, met name het beluchtingsproces. Door zonnepanelen rond de rwzi te plaatsen, kunnen we een flink deel van de ter plekke benodigde energie zelf duurzaam opwekken. In het ontwerp van het zonnepark langs het Balgzandkanaal wordt zorgvuldig rekening gehouden met de natuur. Naast het zonnepark worden twee natuurstroken aangelegd.
Wat gaat er gebeuren?
Op het rwzi-terrein worden ca. 1.800 panelen geplaatst, op het Oostoeverterrein komen ca. 6.000 panelen en langs het Balgzandkanaal nog eens ca. 7.500 stuks. In totaal ca. 15.300 zonnepanelen.
Voor het zonnepark op het Oostoeverterrein houden we rekening met vliegverkeer van en naar Maritiem Vliegveld De Kooy en Den Helder Airport (DHA). We hebben dit afgestemd met DHA, Maritiem Vliegveld De Kooy, Defensie en Rijksoverheid. Als gevolg van deze afstemming is het ontwerp aangepast en wordt een ander type zonnepaneel toegepast om schittering en verblinding te voorkomen. Voor het zonnepark langs het Balgzandkanaal onderzoeken we welk type zonnepaneel het meest geschikt is voor plaatsing.
Biodiversiteit
In het ontwerp van het zonnepark langs het Balgzandkanaal houden we zorgvuldig rekening met de natuur. Naast het zonnepark worden twee natuurstroken aangelegd. Op dit moment hebben we een concept ontwerp opgesteld, dat in 2025 verder wordt uitgewerkt.
Deze natuurstroken sluiten aan bij een ander project van HHNK: Verbetering natte infrastructuur Noordkop. Het Balgzandkanaal vormt een belangrijke verbinding voor vismigratie tussen de Waddenzee en het Noord-Hollandse achterland. Binnen het project ‘Verbetering natte infrastructuur Noordkop’ (kortweg Noordkop) werken we aan maatregelen die zorgen voor een betere vismigratie en meer diversiteit in vissoorten tussen de Waddenzee, het IJsselmeer en het achterliggende polderwater. Dit gebeurt onder andere door vispaaiplaatsen en opgroeigebieden aan te leggen in het Balgzandkanaal (Spuikanaal).
De natuurstroken vormen een waardevolle aanvulling op deze maatregelen en dragen bij aan het versterken van de bestaande en toekomstige biodiversiteit in het gebied.
Daarnaast wordt de energie die de zonneparken gaan opwekken deels benut voor de energievoorziening van het nabijgelegen gemaal Oostoever, dat eveneens wordt gerealiseerd in het kader van project Noordkop. Hiermee wordt de energie lokaal en duurzaam ingezet, wat bijdraagt aan een toekomstbestendige inrichting van het gebied.
Wanneer vindt het project plaats en hoelang gaat het duren?
Zonnepark Oostoever en rwzi-terrein
- 2025: Definitieve ontwerpen gereed
- 2025: Start aanbesteding voor de realisatie
- 2026: Starten met de bouw
Zonnepark en natuurstrook langs het Balgzandkanaal
- 2025: Uitwerken van het ontwerp tot een definitief ontwerp en het aanvragen van de bijbehorende vergunningen
- 2026: Start aanbesteding voor de realisatie
- 2027: Starten met de bouw
Aan de planning kunnen geen rechten ontleend worden. De planning kan aangepast worden als werkzaamheden uitlopen / vertragen.
Vergunningen
De omgevingsvergunning voor het zonnepark op het rwzi-terrein en het zonnepark op Oostoever zijn definitief verleend. In 2025 wordt gewerkt aan de omgevingsvergunning (BOPA = buitenplanse omgevingsplanactiviteit) voor het zonnepark en de natuurstrook langs het Balgzandkanaal. Zodra deze ter inzage wordt gelegd informeren we u via deze site.
Met wie werken we samen?
We werken samen met verschillende partijen zoals de gemeente Den Helder, de Port of Den Helder en de NAM.
Meer weten?
Voor meer informatie over dit project kunt u contact opnemen met mevrouw I. Rietveld, omgevingsmanager van het project, via ons contactformulier of via het algemene telefoonnummer van het hoogheemraadschap: 072 - 582 8282.
Emissie- en energieneutraal
Ons algemeen bestuur heeft op 25 juni 2025 ingestemd met de ambities en doelen voor klimaatneutraliteit. Over tien jaar willen we emissie- en energieneutraal zijn en over 25 jaar volledig circulair. De maatregelen om dit te bereiken worden opgenomen in een uitvoeringsagenda.
Hiermee continueren en verbreden we het klimaat- en energiebeleid uit 2017. Sinds die tijd hebben we geïnvesteerd in het emissie- en energieneutraal maken van de eigen bedrijfsvoering. Concreet betekent dit o.a. duurzame energieopwekking door middel van zonne-en windenergie, de bouw van een slibvergistingsinstallatie, het opwekken van groengas en het nemen van energiebesparende maatregelen.