In 1675 sloeg de waterwolf hier genadeloos toe. Dit precies drie eeuwen later geplaatste monument herinnert aan de ramp die toen West-Friesland trof.

Kaart: Hendrik de Leth en Pieter Straat, Collectie Westfries Archief

Deze plek (pijl op de kaart) ligt in een hoek van de dijk en de Rietkoog, een strook buitendijks land (groen). Juist daar werd het water van de Zuiderzee bij storm net wat hoger opgestuwd. 

Detail van een prent van Romeyn de Hooghe, Collectie Noord-Hollands Archief

Tijdens een zware noordwesterstorm op 5 november 1675 begaf de Omringdijk het hier om half drie ’s ochtends. 

Uiteindelijk verdween de hele streek tussen Heerhugowaard, Hoorn, Enkhuizen en Medemblik onder het zoute water van de Zuiderzee. De rode stip geeft de plek van de doorbraak aan.

Detail van een prent van Noach van der Meer jr., Collectie Westfries Museum

Onder de bevolking vielen gelukkig geen slachtoffers. Er verdronk wel veel vee. 

De kerken werden vlug als stal ingericht. Die bleven meestal droog omdat ze op het hoogste punt van het dorp stonden.

Tekening: Collectie Noord-Hollands Archief

Om de doorbraak te sluiten, werden honderden arbeiders opgetrommeld. Zij heiden in de zeebodem een dubbele palenrij om het diep uitgespoelde gat in de dijk. De ruimte tussen de palen werd met hooi, stro en zeewier opgevuld. Het gevaarlijke werk eiste drie levens. 

Kaart: Collectie Regionaal Archief Alkmaar

Op 29 november 1675 was de doorbraak gesloten. Maar vijf dagen later stak een nieuwe storm op. Alles spoelde weer weg. Dat laat dit kaartje zien. 

Kaart: D.P. Abbestee, Collectie Regionaal Archief Alkmaar

Er zat niets anders op dan nog verder in zee een driedubbele palenrij in de bodem te slaan. Op 21 januari 1676 was de dijk eindelijk dicht en nu voorgoed. 

Schilderij: Collectie Westfries Museum

De Hoornse kunstschilder Matthias Withoos legde het tafereel op schilderij vast. We kijken vanaf het land. Op de voorgrond zien we de doorbraak, dan de boog van ingeheide palen en daar weer achter het water van het Hoornse Hop met links de stad Hoorn. Het schilderij hangt tegenwoordig te pronk in het Westfries Museum. 

Bijna drie en een halve eeuw later zijn de littekens van de doorbraak van 1675 nog duidelijk herkenbaar. De dijk draait met een honderden meters lange kronkel om een meertje of wiel heen. Dat vormt het restant van het ruim zestien meter diep uitspoelde gat.

Monument dijkdoorbraak 1675

Sla de kaart over en ga naar de tekstversie van: Monument dijkdoorbraak 1675

Tekstversie

Monument dijkdoorbraak 1675

Adres

IJsselmeerdijk, 1634 DM, Scharwoude, NL