Markermeerdijken, expertmeetings Uitdam

Bewoners van Uitdam zijn teleurgesteld over het proces van de expertmeetings. Was het oordeel van de experts over de oplossing eensluidend en is de keuze voor deze oplossing goed onderbouwd? Zijn er verslagen van de meetings en zijn deze beschikbaar gesteld aan de betrokken partijen? Wie waren de experts? Waarom zijn inwoners niet als toehoorders toegelaten? Kunt u een chronologisch overzicht verstrekken van de participatiemomenten (stap en resultaat)? Zijn er lessen te trekken uit dit proces als het gaat om transparantie en participatie? (Fijko van der Laan, Peter Vonk en Franke Hoekstra, 31 december 2020)

Gebiedsontwikkeling Wieringermeer en bruggenhoofden Hollands Kroon

De provincie en het hoogheemraadschap hebben de Waterparagraaf van het Gebiedsplan Wieringermeer goedgekeurd, maar de gemeente Hollands Kroon heeft dat niet gedaan. Kun u aangeven wanneer dat gaat gebeuren? Wat zijn de gevolgen voor de ontwikkelingen in de Wieringermeer (Agriport, windmolens en windhoek)? 

In het kader van de wegenoverdracht heeft HHNK onlangs circa € 60.000 uitgegeven aan de restauratie van de bruggenhoofden van een voormalige trambrug in de gemeente Hollands Kroon. Waarom is niet gekozen voor verwijdering van de bruggenhoofden? (Arnold Langeveld, 18 december 2020)

Gefaseerd rietmaaien Schermer

In de Schermer (aan de Noordervaart zuidzijde, Zuidervaart, Blokkerweg en Laanweg te Stompetoren en Zuidschermer) wordt het riet gefaseerd gemaaid. De bewoners waren het daar absoluut niet mee eens en hebben diverse argumenten naar voren gebracht. Om hen tegemoet te komen is er destijds een evaluatie toegezegd. Wilt u de resultaten daarvan bekendmaken? (Elly Koning-Bruijn, 7 december 2020)

MRA-rapport 'Geld en opgaven voor het MRA landschap'

Het MRA Rapport ‘Geld en opgaven voor het MRA landschap’ vermeldt ook een theoretische financiële bijdrage van de waterschappen. De AWP ziet dit rapport als interpreteerbaar naar andere regio’s. Mogelijk kan worden uitgewerkt welke veranderingen in het landschap (zoals woningbouw en de RES) met financiële gevolgen op HHNK afkomen. In de BMW-vergadering heb ik daar aandacht voor gevraagd. De portefeuillehouder stelde dat het document onvoldoende relevant was om nu discussie in de commissie over te voeren. Waarom is dit rapport niet meteen opportuun? Hadden we het anders moeten inbrengen? (Fred Sanders, 18 november 2020)

Bodemdaling en onderbemalingen veenweidegebied

Wat zijn de veenweidegebieden in ons gebied? Hoe is de bodemdaling in de afgelopen 20 jaar geweest? Wat is het huidige peil? En hoeveel agrarische bedrijven zijn in deze gebieden gevestigd? Hoeveel vergunningen heeft HHNK in de jaren 2018 en 2019 afgegeven om af te wijken van het vastgestelde waterpeil? In welk deel van de veenweidegebieden is het peil lager dan het vastgestelde peil? Wat is het beleid van HHNK bij de aanvraag van deze vergunningen? (Bernd Mintjes, 12 en 23 november)

Duurzame energie

In de eerste acht maanden van 20202 bleef de opwekking van zowel groen gas als zonne-energie achter bij de prognose. Wat was daarvan de reden en wat zijn de consequenties voor de exploitatie? Zijn al onze zonneparken aangesloten op het Liander netwerk? Hoeveel van de opgewekte energie gebruiken we zelf en hoeveel leveren we aan Liander? Wat was de opbrengst per KWh? En wat waren de kosten per KWh ingekochte stroom? (Bernd Mintjes, 12 november 2020)

Waterinnovatiefonds (2)

Tot op heden bent u uw toezeggingen met betrekking tot het Waterinnovatiefonds niet nagekomen. Wilt u deze beloften inlossen en het algemeen bestuur zo spoedig mogelijk inlichten over de hiervoor gestelde voorwaarden: halfjaarlijkse rapportage (conform onze aanbevelingen en voorzetten) en evaluatie binnen twee jaar? (Ron Wiese, 26 oktober 2020) 

Phishing campagne

In het kader van een veiligheidsbewustzijnscampagne ontvingen bestuursleden en medewerkers onlangs een fake phishing mail. Na de evaluatie horen wij graag welk percentage van hen de mail daadwerkelijk heeft geopend en welke vervolgacties er worden ingezet. (Ron Wiese, 25 oktober 2020)

Naleving Kustpact

Kent u de brief van de Noord- en Zuid-Hollandse Natuur en Milieufederaties over de plannen om Petten dankzij het nieuwe strand op te waarderen tot volwaardige badplaats? Heeft u contact gehad met de NMF of de gemeente Schagen? Vindt u met de NMF dat de plannen ‘door hun grootschaligheid een ondermijning’ vormen van de afspraken in het Kustpact en wellicht zelfs een gevaar voor de kustveiligheid? Bent u van plan nadere acties te ondernemen? (Hedwig Komproe, 19 oktober 2020)

Vissterfte bij slootonderhoud

Voert HHNK het onderhoud aan sloten zelf uit of wordt dit gedaan door aannemers? Welke afspraken zijn er gemaakt met betrekking tot het voorkomen van vissterfte en hoe worden deze gehandhaafd/gecontroleerd? Hoeveel klachten over uitgevoerd slootonderhoud zijn er in 2020, 2019 en 2018 bij HHNK geregistreerd? Is er bestuurlijk overleg geweest met de gemeente Purmerend over het slootonderhoud? Hanteert HHNK de Gedragscode Wet Natuurbescherming voor waterschappen? Hoe wordt de verbetering van biodiversiteit meegenomen in dit werk? (Water Natuurlijk, 8 oktober 2020)

Pachtprijs dijken

In ons pachtbeleid (december 2017) staat dat wij voor dijken waarop geen kunstmest wordt gestrooid een pachtprijs per jaar van € 60/ha rekenen. Kunt u aangeven waarom de pachters recentelijk gedwongen zijn (soms fors) hogere pachtprijzen te betalen? Kan de pachtverhoging met terugwerkende kracht worden teniet gedaan? (Arie Lap, 1 oktober 2020)

Rivierkreeften

De rode rivierkreeft rukt op. Gemeenten en waterschappen zetten de aanval in. Bent u met ons van mening dat de aanpak van rivierkreeften om een heldere regie vraagt tussen alle betrokken partijen? Welke rol ziet u daarbij weggelegd voor ons? Hoe is de situatie in ons gebied? Welk effect hebben de grote aantallen op de biodiversiteit en het behalen van de KRW-doelscores? Is intensief wegvangen het enige handelingsperspectief? Kan dit worden opgepakt door de dienst Muskusrattenbeheer? Of door beroeps- en sportvissers? (Algemene Waterschapspartij en categorie Bedrijven, 1 oktober 2020)

WOZ-waardeontwikkeling

Bent u bekend met het artikel van de Vereniging Eigen Huis over de waterschapslastenontwikkeling voor huishoudens? In de lastendrukprofielen die het CHI krijgt voorgelegd wordt de WOZ-waardeontwikkeling nooit meegenomen. Wat zijn de lastendrukontwikkelingen bij HHNK als én de tariefontwikkeling én de WOZ-waardeontwikkeling worden meegenomen? (Peter Vonk, 27 september 2020)

Verantwoordelijkheid nemen bij schade

Ik las dit bericht van de Ombudsman in de Telegraaf. Betreft dit HHNK? Zo ja, wat waren de redenen om de verantwoordelijkheid af te schuiven en wat vindt u er zelf van? Zo nee, borgt u dat dit ons niet op deze wijze overkomt? (Peter Vonk, 21 september 2020)

Communicatie rond baggerschouw Barsingerhorn

In Barsingerhorn is ongerustheid ontstaan over bestuursdwangbeschikkingen inzake de baggerschouw. Hoe is de communicatie rond de baggerschouw georganiseerd? Welke brieven heeft u verstuurd richting de inwoners van Barsingerhorn en volgens welke criteria zijn de aangeschrevenen geselecteerd? Hoe gaat HHNK hier verder mee om qua communicatie? (Arnold Langeveld, 9 september 2020)

Wegenoverdracht en verkeersborden

Het NHD berichtte over een overmaat aan overbodige verkeersborden in de gemeente Schagen. Klopt deze melding? Kunt u deze overmaat toelichten en verklaren? Is deze situatie representatief voor de wegen in ons gebied? Welke kosten gaan hiermee gepaard? (Jacob Avis, 27 augustus 2020)

Bestrijding blauwalg

Bent u bekend met het artikel De bestrijding van blauwalg is vaak nutteloos, zeggen ecologen. 'Het neigt naar kwakzalverij' (Trouw, 17 augustus)? Welke methoden zet HHNK in om blauwalg in recreatieplassen te bestrijden en zijn deze effectief? Maken we gebruik van geluidsgolven en micro-organismen? In hoeverre hanteren we een bronaanpak? Op hoeveel zwemlocaties in ons gebied is deze zomer blauwalg geconstateerd? Is dit verontrustend? Is HHNK vertegenwoordigd in de landelijke werkgroep blauwalg? (Water Natuurlijk, 27 augustus 2020)

Agrarisch waterbeheer

De stimulering van beheermaatregelen door de agrarische sector is een belangrijk onderdeel geworden van de strategie om de waterkwaliteit in ons beheergebied te verbeteren. Is het mogelijk deze maatregelen van 'smart' doelstellingen te voorzien? Anders geformuleerd: welk concreet, meetbaar effect wordt er bereikt? En welk effect heeft het verlagen of verhogen van het krediet? (Peter Vonk, 26 augustus 2020)

Verlichting Westerweg Warder

Van een inwoonster van Warder ontvingen wij het bericht dat zij de Westerweg slecht verlicht vindt. In het donker voelt zij zich daar onveilig. De Westerweg zou door een Natura-2000 gebied lopen. Beheert HHNK deze weg? Kan er iets gedaan worden aan de verlichting, zonder dat dit nadelige gevolgen heeft voor het Natura-2000 gebied? Wellicht enkele lantaarnpalen op zonne-energie? (Eva Tannehill, 21 augustus 2020)

Maaien riet Beemster

Op 12 en 13 augustus is bij het poldergemaal in de Eilandspolder de vooroever (een plasdrasgebiedje) van de rietschoot machinaal gemaaid. Hierbij heeft een rupsvoertuig slachtoffers gemaakt onder de aanwezige fauna. Is er volgens een werkplan gewerkt en is er rekening mee gehouden dat het in deze periode maaien en afvoeren van riet de aanwezige fauna ernstig kan bedreigen of vernielen? Was de uitvoering in overeenstemming met de ontheffing van de Wet natuurbescherming? Waarom is niet overwogen dit werk later in het seizoen te doen? (Peter Vonk, 20 augustus 2020)

Maaibeleid

Met welke frequentie maaien we bermen en dijkkanten? Kan het maaien later worden uitgevoerd, waarbij zowel rekening wordt gehouden met het broedseizoen als met zaadzetting van bloeiende planten? Is er de afgelopen maanden actief gemaaid waar dit had kunnen worden uitgesteld vanwege zaadzetting/broedseizoen? Wat kunnen we doen om dit volgend jaar te voorkomen? Is het zo dat het maaisel van de Westfriese dijk niet wordt verwijderd (klepelen)? Zo ja: waarom? Kan dit beleid worden aangepast? Behoort sinusmaaien tot de mogelijkheden? (Fijko van der Laan en Saskia Borgers, 11 augustus 2020)

Prins Hendrikzanddijk

Het nieuw gecreëerde natuurgebied is op rigide wijze afgesloten. Op welke rechtsgronden kan het (publiekrechtelijke) Waddenfonds deze eisen stellen? Is HHNK bereid als bemiddelaar op te treden tussen de actievoerende Texelaars en het Waddenfonds? Kan het medegebruik van het strand van Ceres en het fietspad niet worden aangemerkt als een door recht en gewoonte verkregen oud-zakelijk recht? (Arnold Langeveld, 6 augustus 2020)

Brand Moerbeek

Ten gevolge van een grote brand in ’t Veld op 30 juli zijn er delen van zonnepanelen verspreid geraakt over landerijen. Ook zijn hierdoor talrijke sloten ernstig vervuild geraakt. Welke actie heeft HHNK ondernomen of gaan we op korte termijn ondernemen? Hoe gaan we om met de te baggeren sloten? Heeft er communicatie plaatsgevonden met belanghebbenden? (Jan Swaag, 6 augustus 2020)

Beemster Werelderfgoed en Stelling van Amsterdam

Is HHNK door zijn stakeholderschap van Beemster Werelderfgoed ook betrokken bij de instandhouding van de waterstaatkundige elementen van de Stelling van Amsterdam? Zouden deze waterschapselementen niet moeten worden toegevoegd aan de Legger? (Peter Vonk, 29 juli 2020)

Inmeten wegen Alkmaar

In opdracht van de gemeente Alkmaar wordt de Kleine Dijk in Driehuizen ingemeten. Gebeurt dit in het kader van de wegenoverdracht? Waarom wordt de weg ingemeten tot 1 meter vanaf de rand van de weg en niet tot de kadastrale grens? Wat gebeurt er qua onderhoud met de strook grond tussen de 1 meter vanaf de weg tot aan de kadastrale grens? Bestaat de mogelijkheid om deze strook grond over te dragen of te verkopen aan de aanliggende eigenaar? (Peter Vonk, 17 juli 2020)

Concernrapportage 2020 inzake energie

De concernrapportage vermeldt € 1,0 miljoen hogere energiekosten dan de inschatting begin dit jaar (€ 3,0 mln). Klopt het dat in totaal € 2,2 mln structureel niet is opgenomen in de begroting 2020 maar wel in het MJP 2021-2024? De energieleverancier beroept zich op een lager teruglevertarief omdat HHNK boven de terugleverdrempel uitkomt. Wat is de stand van zaken? Tijdens de themasessie van 4 maart 2020 gaf u aan dat de jaarlijkse opbrengsten - na voltooiing van het investeringsprogramma zonneweides - € 0,5 mln bedragen. Hierbij is de rente niet meegenomen. Kunt u een overzicht geven van de jaarlijkse opbrengsten over de gehele gebruiksduur (15 jaar)? (Leo Dickhoff, 15 juli 2020)

Overwinteren strandpaviljoens

De Minister van BZK heeft besloten dat alle strandpaviljoens de komende winter mogen blijven staan. In de Kamerbrief staat dat Rijkswaterstaat en de kustwaterschappen (waaronder HHNK) randvoorwaarden kunnen stellen om erosie, beschadiging en verontreiniging te voorkomen. Is HHNK in dit besluit gekend? Bent u van plan nadere randvoorwaarden te stellen? En hoe gaat u deze unieke situatie monitoren? (Frank Frowijn, 14 juli 2020)

Terinzagelegging documenten tiny houses

Naar aanleiding van de schriftelijke mededeling van mevrouw Leijen inzake het ter inzage leggen van stukken met betrekking tot de tiny houses verzoek ik u het complete dossier ter inzage te leggen, inclusief de adviezen van de landsadvocaat. (Gerard Meuwese, 9 juli 2020)

Addenda tiny houses

In de Addenda tiny houses is opgenomen dat HHNK en de gemeente niet aansprakelijk zijn voor een verhoogd risico op gezondheidsklachten vanwege bewoning dicht in de buurt van de rwzi. Kun je wettelijke aansprakelijkheid wel wegnemen in een addendum? Elke rechter haalt hier een streep door. Als er te verwachten gezondheidsproblemen zijn, dan moet de gemeente de vergunning weigeren of zelf garant willen staan voor deze aansprakelijkheid. Is dit exoneratiebeding juridisch getoetst? (Peter Vonk, 5 juli 2020)

Geotextiel

Ik krijg verontruste berichten van vissers die in hun netten de rafels van het geotextiel van HHNK opmerken. Dezelfde ongerustheid ontving ik vandaag van de Milieufederatie. Op eerdere vragen kregen we als antwoord dat er geen negatieve effecten bij het hoogheemraadschap bekend zijn. Hoe voorkomen we dat geotextiel gaat rafelen? (Saskia Borgers, 1 juli 2020)

Milieuplannen IJsselmeer

Er bestaan plannen om een archipel of een groot eiland te realiseren in het IJsselmeer. Brede moerasachtige stroken langs de Afsluitdijk. Een initiatief dat minimaal 18.000 ha water gaat beslaan (= ca 10% van het oppervlak van het IJsselmeer). De heer Schenk heeft aangegeven dat HHNK zich zal verzetten tegen elk ruimte-innemend initiatief in deze belangrijke zoetwatervoorraad. Wilt u zich er luid en duidelijk over uitspreken dat HHNK geen medewerking verleent aan activiteiten in het IJsselmeer en/of het Markermeer die beslag leggen op het beschikbare volume zoetwater of daarop negatief van invloed zijn? (50PLUS, 24 juni 2020) 

Onderzoeken ex artikel 109a Waterschapswet (2)

Wat is de echte verklaring van het feit dat het CHI sinds 2008 geen verslagen van onderzoeken ex art. 109a WsW heeft mogen ontvangen bij de jaarstukken en hoe beoordeelt het college van D&H dit niet voldoen aan de wet? Bent u bereid om een concept-verordening voor te leggen aan het CHI die zaken als de frequentie, de scope, de planning en de wijze van rapportage, openbaarmaking en behandeling van deze onderzoeken regelt? Zo ja, wanneer kan het CHI zo’n concept tegemoet zien en zo nee, waarom niet? (Frank Frowijn, 22 juni 2020)

Waterverdeling op Texel

Kunt u op een kaart aangegeven hoe en waar het effluent van de rwzi Everstekoog over Texel wordt verdeeld? Blijft deze situatie zo of worden er wijzigingen in de waterlopen aangebracht om de verdeling te optimaliseren? Wordt in een droge tijd al het water van de rwzi gebruikt, of wordt er ook water weggemalen op de Waddenzee? Wordt er bij gemaal Krassekeet zeewater uit de Waddenzee polder ’t Noorden ingepompt? Waarom is er voor gekozen om bij gemaal Krassekeet water weg te pompen naar het (zoute) natuurgebied Wagejot en wordt er geen water uit de Waddenzee ingelaten? (Arie Lap, 4 juni 2020)

Onderbemalingen (2)

Wij zouden graag overzichten per deelgebied ontvangen van de oppervlakte van peilgebieden, van de oppervlakte van peilafwijkingen binnen deze peilgebieden (onderverdeeld naar opmalingen en onderbemalingen) en van het percentage van de peilafwijkingen per peilgebied. Wordt de waterkwaliteit in een peilafwijking gemonitord? Zo ja, voldoet deze aan de (KRW) normen? Hoe vaak houden de gebiedsbeheerders toezicht op het gevoerde peil in een peilafwijkend gebied? Hoe vaak worden afwijkingen van het vergunde peil geconstateerd? Welke gebieden worden het komend jaar toegevoegd aan de gebieden die vallen onder de vastgestelde algemene regels? Is in deze gebieden al sprake van peilafwijkingen? (PvdA, VBNE en Water Natuurlijk, 28 mei 2020).

Subsidiebeleid

Kunt u ons de Subsidiejaarverslagen over 2017, 2018 en 2019 doen toekomen? Welke taakgerichte subsidies zijn er (naast het Landbouwportaal) toegekend en voor welke bedragen? Vallen de bedragen die zijn toegekend in het kader van het Educatiebeleidsplan 2017-2020 hier ook onder? Is het Subsidiebeleid 2006 al eens geëvalueerd? Hoe staat u tegenover een (nieuwe) evaluatie? (Frank Frowijn, 17 mei 2020)

Onderzoeken ex artikel 109a Waterschapswet

Waarom heeft het CHI de afgelopen jaren geen - wettelijk verplichte - verslagen van onderzoeken ex art. 109a WsW mogen ontvangen bij de jaarstukken? Bestaan zulke onderzoeksverslagen en kunt u ons die toesturen? Loopt er momenteel een onderzoek? Artikel 109a van de Waterschapswet stelt dat het algemeen bestuur bij verordening regels vaststelt voor de controle op het financiële beheer en op de inrichting van de financiële organisatie. Waarom is dat bij HHNK nog niet gebeurd? (Frank Frowijn, 17 mei 2020)

Belastingstelsel

Een van de pijnpunten van het huidige belastingstelsel is de zogenaamde weeffout waarbij infrastructuur als ongebouwd wordt gezien. Wat zijn de consequenties voor de verhoudingen en tarieven als infrastructuur als gebouwd wordt gezien en de systematiek verder niet wijzigt? Wordt hiermee de weeffout teniet gedaan? Of levert dit nieuwe weeffouten op? (Peter Vonk, 16 mei 2020)

Best Value Procurement

Bent u bekend met het aanbestedingsmodel Best Value Procurement (BVP)? Maakt u gebruik van deze methode of bent u bereid dat te doen? En zo nee: waarom niet? (Jacob Avis, 8 mei 2020)

Bloemrijke dijken

Met welk bloem- en plantenmengsel worden het buitentalud, de kruin van de dijk en het binnentalud van de Markermeerdijken straks ingezaaid? Welk beheer van de dijk stelt u zich voor? Wilt u in de begroting budget voor het ecologisch beheer opnemen? Hoe versterken we de biodiversiteit bij de vernieuwing en het onderhoud van onze boezemkaden? (Peter Vonk, 4 mei 2020)

Prioriteitsbehandeling Liander

In de D&H-besluitenlijst van 31 maart 2020 staat dat HHNK geen prioriteitsbehandeling kan verwachten van netbeheerder Liander en dat de heer Kuipers de Veiligheidsregio NH en de Unie van Waterschappen heeft verzocht actie te ondernemen. Heeft dat resultaat gehad? (Ron Wiese, 1 mei 2020)

Monitoringsrapportage 2019 - invasieve exoten en energieverbruik

Invasieve exoten staan consistent waterbeheer steeds meer in de weg. Wat veroorzaakt de toename van deze exoten en wat is het beleid van HHNK? Grafiek 6.3 laat de opwekking van elektriciteit zien per hoofdproces in de Waterketen. Kunt u in de grafiek ook de opbrengst van de zonnepanelen laten zien zodat we een beter beeld krijgen van wat er gebeurt als we de SDI sluiten? (Ron Wiese, 1 mei 2020)

Duinzand gemeente Texel

Klopt het dat door de gemeente Texel zand uit de duinen wordt gehaald ten behoeve van het strand? Van wie is het zand in de duinen? Is dit vergunningsplichtig en is er een vergunning verleend? Is dit zand teruggebracht? Zo nee, waarom niet? Hoe is dit in de toekomst te voorkomen? (Peter Vonk, 24 april 2020)

Menningweerdijk

Klopt het dat HHNK de status van de grasdijk tussen de kleine dijk en de Menningweerweg te Driehuizen wil veranderen van wandelpad in overpad? Zo ja, waarom? Blijft de dijk toegankelijk voor wandelaars en voetgangers? (Peter Vonk, 15 april 2020)

Voorbereidingskrediet sluiting SDI

In de kostenraming van het krediet staan onder de post divers de volgende onderdelen: leges, advieskosten, verzekeringen, bouwrente, enz. Kunt u deze specificeren? Welke advieskosten betreft het? Zijn er personeelskosten meegenomen? Moeten leges geen deel uitmaken van het uitvoeringskrediet? Hoe is de btw berekend? (Leo Dickhoff, 2 april 2020)

Werkzaamheden Markermeerdijken

Waarom bent u reeds voor de uitspraak van de Raad van State gestart met uitvoerende werkzaamheden aan de Markermeerdijken? Hoe kunt u garanderen dat er geen onomkeerbare werkzaamheden plaatsvinden? U adviseert omwonenden een bouwkundig advies aan te vragen. Hoe rijmt u dat met de coronamaatregelen? (Saskia Borgers, 2 april 2020)

COVID-19 in rioolwater en opschorten rente- en aflossingsbetalingen WIF

Het COVID-19 virus is aangetroffen in rioolwater. Is het ook aangetroffen op rwzi's? En in het effluent en het slibresidu? Wordt de verspreiding van het virus gemonitord in het rioolwater? Lopen onze medewerkers kans op besmetting? Welke maatregelen zijn genomen om dat te voorkomen?

Het Waterinnovatiefonds verstrekt rentedragende leningen aan ondernemers. Is het een optie om de rente- en aflossingsverplichtingen in verband met de coronacrisis tijdelijk op te schorten? (Wim Hamers, 28 maart 2020)

Onderbemalingen

Wanneer en door wie is welk beleid vastgesteld over onderbemaling? Is er een overzicht beschikbaar van de onderbemalingen in ons gebied? Worden deze onderbemalingen vergund? Hoe wordt er gehandhaafd? Staat er bij elke onderbemaling een peilschaal op het diepste punt? (Saskia Borgers, 5 maart 2020)

Polder Waalenburg

Wilt u de bekijken of het effluent van de rwzi Everstekoog kan worden benut in de polders Waalenburg en Eierland? De nieuwe omleidingsloot rond het natuurgebied Waalenburg heeft nu een steil talud dat op diverse plaatsen onstabiel is en inzakt. Waarom is dit talud niet flauwer? Bovendien staan tientallen nieuwe stuwen verkeerd om. De verwachting is dat ze binnen korte tijd alsnog aangepast moeten worden. Wie gaat dit regelen, en wie gaat dit betalen? (Arie Lap, 21 februari 2020)

Ledenvergadering Unie van Waterschappen

Bent u het met ons eens dat het bestuur en de Ledenvergadering van de Unie van Waterschappen ook moet kunnen bestaan uit leden van het algemeen bestuur? Bent u bereid initiatieven te ontwikkelen om te komen tot de door ons wenselijk geachte verandering/verruiming? (Gerard Meuwese, 26 januari 2020).

Geborgde zetels

Begin november maakte Minister Van Nieuwenhuizen bekend dat er een commissie aangesteld zou worden om onderzoek te doen naar de geborgde zetels van de waterschappen. Wat is de stand van zaken? Op welke wijze is HHNK betrokken? Bent u voornemens om het CHI structureel te informeren over inhoud en voortgang? Is door de commissie voorzien in raadpleging van (landelijke partijen in) waterschapsbesturen? (Peter Vonk, 25 januari 2020)

Afzet struviet

Struviet mag op landbouwgrond gebruikt worden. Maar om in kunstmest te worden verwerkt heeft struviet een zogenaamde 'einde-afvalstatus' nodig. Deze procedure loopt nog. Het laatste nieuws is dat struviet ook onderzocht moet worden op PFAS. Volgens Aquaminerals verloopt de afzet van struviet nu verre van optimaal. Wat zijn de gevolgen (productie, afzet en financieel) voor HHNK? (Leo Dickhoff, 23 januari 2020)

Citrix

Maakt HHNK gebruik van Citrixsoftware om thuiswerken te faciliteren? Zo ja, welke maatregelen heeft HHNK genomen na de recente waarschuwing voor beveiligingslekken? (Leo Dickhoff, 18 januari 2020)

Legionella

Het RIVM publiceerde onlangs twee rapporten over legionellabesmetting via de lucht nabij rwzi's. Heeft het RIVM ook onderzoek gedaan naar installaties van HHNK? Welke maatregelen heeft HHNK genomen om het verspreiden van legionella via de lucht tegen te gaan? Neemt u de aanbevelingen en beleidsadviezen van het RIVM over? Lopen medewerkers van rwzi's een verhoogd risico op legionellabesmetting? (Leo Dickhoff en Jacob Avis, 16 januari 2020)

Vergaderstukken Unie van Waterschappen

Kunt u ons in het bezit stellen van de vergaderstukken van de ledenvergadering van de Unie? (Gerard Meuwese, 15 januari 2020)

Stagevergoedingen

De stagevergoeding voor studenten afkomstig uit het mbo, hbo of wo verschilt bij HHNK. Bent u (in navolging van het Rijk) bereid om deze stagevergoedingen voor studenten van verschillende opleidingsniveaus gelijk te trekken? (Peter Vonk, 1 januari 2020)