Onderloopsheid beschoeiing (2)

Kan onderloopsheid zich ook langer dan twee jaar na het baggeren voordoen? Wordt er bij het baggeren rekening gehouden met de diepte van de beschoeiing? Kunnen de kosten van het herstel van de schade van de beschoeiing worden vergoed? Kan de gebiedsbeheerder controleren of de beschoeiing op de juiste waterlijn wordt aangelegd? Hoe voorkomen we deze onderloopsheid in de toekomst? (Peter Vonk, 29 december 2019)

Landbouwportaal

Is bij de start van het Landbouwportaal onderzocht welke maatregelen (het meest) effectief zijn? Geeft de evaluatie aanleiding de lijst met maatregelen aan te passen? Aan welke andere thema’s en maatregelen wordt gedacht om het Landbouwportaal mee uit te breiden? Hebben die een bewezen effect? Hoeveel draagt HHNK bij aan de organisatiestructuur van de samenwerking Bodem & Water? Wanneer komt u met een bestuursvoorstel voor het vervolgtraject? (Saskia Borgers en Frank Frowijn, 16 december 2019)

Proefterp Broeckgouw

Wat is de reden van het vroegtijdig ontmantelen van de proefterp Broeckgouw? Gaat het hier om een veenlaag, die zich anders gedraagt dan klei?  Zo ja, welke consequenties zijn er dan? (Saskia Borgers, 3 december 2019)

Klimaatverandering

In hoeverre wijken de op 10 oktober gepresenteerde neerslagstatistieken af van de gegevens waarmee HHNK momenteel werkt bij zowel het operationele waterbeheer als bij de activiteiten in het kader van klimaatadaptatie? Wat zijn de (financiële) gevolgen voor ons werk de komende jaren? Denk aan de extra benodigde capaciteit van boezems en gemalen (bovenop wat nu al voorzien is in het MJP)? (Frank Frowijn, 21 november 2019)

Dijkversterking Durgerdam

Wat is de huidige stand van zaken van dit project? Wanneer legt u het projectplan ter besluitvorming voor aan het algemeen bestuur? Wilt u dit punt agenderen voor de eerstvolgende vergadering van de commissie W&W? (Wim Hamers, 18 november 2019)

Onderloopsheid beschoeiing

Bent u bekend met het NHD-artikel 'Alarmbellen rinkelen na verzakken walkant', waarin een inwoner van Berkhout de noodklok luidt? Wat vindt u van de beschreven interactie tussen burger en waterschap? Bent u bereid samen met de bewoner uit te zoeken hoe dit proces zich heeft kunnen ontwikkelen? Waterlopen moeten qua minimumdiepte voldoen aan de legger en de keur. In hoeverre geldt er ook een maximumdiepte? Wilt u op website informatie opnemen over hoe diep een optimale beschoeiing aangebracht moet worden met een waarschuwing voor onderloopsheid bij toekomstige verdieping van de waterloop door baggerwerken? (Peter Vonk, 18 november 2019)

Zuiveringstechniek

Bent u op de hoogte van de Nereda zuiveringstechniek en kent u het product Kaumera? Klopt het dat HHNK inzet op de ontwikkeling van microfiltrage en superkritisch vergassen, een techniek die zich nog niet heeft bewezen? Wilt u een grondige visie opstellen om te bepalen welke zuiveringstechniek wordt ingezet bij de vervanging van verouderde installaties? (Sjaak Hoogendoorn, 31 oktober 2019)

Polder Noordmeer

De dijk rond de polder Noordmeer ten noorden van Broek in Waterland is onlangs gedeeltelijk vernieuwd. Deze polder is qua veiligheid op orde, de dijk ligt er mooi bij. Hoe groot is deze polder Noordmeer qua aantal hectares ongebouwd? Wat heeft het op orde brengen van de kade rondom deze polder ongeveer gekost? (Peter Vonk, 29 oktober 2019)

Wateroverlast Egmond aan den Hoef

Waarom blijft het water in de Wimmenummerpolder zo lang hoog staan? Het betreft de regio Zandweg-Heerenweg in Egmond aan den Hoef. In omliggende gebieden is de waterstand weer normaal. (Jacob Avis, 24 oktober 2019)

Voormalig stoomgemaal Kaagpolder

Naast de Kaagmolen in Opmeer staat een prachtig historisch gebouw, dat vroeger een stoom- en nog weer later een dieselgemaal huisvestte. Staat dit pand op de monumentenlijst van HHNK? En is het mogelijk dit gebouw in te richten met een presentatie over de historische waterbeheersing? (Peter Vonk, 24 september 2019) 

Gronden boerderij 'De Bunders'

In de polder Eierland ligt tegen de polder Waalenburg een boerderij, genaamd ‘de Bunders’. Deze is ontstaan op de aangeslibde gronden van het oude land van Texel. Omdat de gronden van de boerderij onderdeel zijn van de dijkvoet tussen de polders, heeft het waterschap deze gronden altijd in eigendom gehouden. Het gerucht gaat nu dat Natuurmonumenten de boerderij heeft gekocht van HHNK. Wat heeft HHNKde laatste tijd met de gronden gedaan en welke afspraken zijn hierover gemaakt met de georganiseerde landbouw op Texel? (Arie Lap, 12 september 2019)

Invloed PFAS op baggerprojecten en labonderzoek

Kunt u ons informeren over de invloed van PFAS op de voortgang van baggerprojecten en labonderzoek? Spelen deze stoffen ook een rol in ons beheergebied? Wordt de afzet van gerijpte baggerspecie hierdoor belemmerd? (Kees Stam, 5 september 2019)

PAS-uitspraak Raad van State

In mei heeft de Raad van State uitspraak gedaan in de zaak rondom het Programma Aanpak Stikstof (PAS). Dit zogenaamde 'stikstofbesluit' heeft gevolgen voor alle projecten die leiden tot een toename van de uitstoot van stikstofoxyden en/of ammoniak in de buurt van Natura 2000 gebieden. Wat zijn de gevolgen van deze uitspraak voor lopende en nog op te starten projecten van HHNK? Voor welke projecten leidt dit besluit tot vertraging? Welke vertraging treedt op in tijd en wat zijn de financiële consequenties? (Wim Hamers, 4 september 2019)

Markermeerdijken en participatie

Bij het doorrekenen van de ‘loswal' is uit kostenoverwegingen een simpeler berekeningsprogramma gebruikt. Zijn er nog andere onderdelen van het totale project waar het goedkopere berekeningsprogramma is gebruikt, en geeft de situatie van de 'loswal' aanleiding om ook die opnieuw en anders door te rekenen? Staan we voldoende achter de wijzigingen in berekeningsmethoden, technische keuzen en uitvoering of is het instellen van een ‘controleraad’ zinnig? Zijn de keuzen die we nu voor de Markermeerdijk maken no-regret bestendig voor de toekomst?Is het raadzaam om voor grote projecten vroegtijdig een stakeholdersraad te helpen oprichten? Hoe kunnen we het geplande burgerparticipatiefonds inzetten? (Fred Sanders, 15 juli 2019)

Invloed watervogels op waterkwaliteit

Bent u bekend met het Mesdag rapport en de invloed van watervogels op het oppervlaktewater? Hoe meet HHNK de hoeveelheid fosfaat en stikstof, die door de vogels wordt geproduceerd? Hoe zijn deze gegevens opgenomen in de rapportage voor de KRW? Op welke plaatsen geeft de aanwezigheid van watervogels een verhoogde kans dat het zwemwater niet meer aan de normen voldoet? Leidt de toenemende invloed van vogels op het watersysteem tot aanpassing van de toegestane normen? (Arie Lap, 12 juni 2019)

Waterinnovatiefonds

In juni 2017 is het Waterinnovatiefonds tot stand gekomen. Naar de mening van de categorie Bedrijven verloopt de voortgang van het WIF te traag en blijven de rapportage en verslaglegging ver achter. Wat is het aantal pitches tot nu toe? Hoeveel aanmelding zijn er voor de volgende WIF-bijeenkomst? Welke pitches zijn er door de beoordelingscommissie positief beoordeeld en wat was de innovatie? Gaat HHNK gebruik maken van de producten van NGCM en deze producten promoten? Kan het bestuur periodiek concreet geïnformeerd worden over het WIF? (Ron Wiese, 5 juni 2019)

Insecticiden

Uit onderzoek van Prof. Martina Vijver blijkt dat het insecticide thiacloprid in buitenwater een veel groter schadelijk effect heeft op macrofauna dan bij laboratoriumproeven. Waar en in welke concentraties komen thiacloprid en soortgelijke neonicotinoïden (zoals imadacloprid) voor in de wateren van HHNK? Zijn er in de periode 2015-2019 situaties geweest waar deze concentraties boven de wettelijke normen voorkwamen? Zijn deze cijfers verontrustend en wat is HHNK voornemens hieraan te doen? (Eva Tannehil, 28 mei 2019)

Voorland als alternatief Markermeerdijken

De review commissie noemt de (technische) keuze voor het aanleggen van voorland een goed alternatief voor de versterkingsopgave van de Markermeerdijken. Waarom is dit alternatief niet als optie meegenomen? Onder andere bij Schellinkhout, Hoorn en Scharwoude was in de Middeleeuwen voorland aanwezig. Is er in het projectplan nog ruimte om dit alternatief nogmaals te beoordelen? (Saskia Borgers, 20 mei 2019)

Gebruik geotextiel bij dijkversterkingen

Bent u bekend met het feit dat geotextiel in het aquatisch milieu terecht komt en mogelijk ook opgenomen wordt door vissen? Wat gaat u eraan doen om te voorkomen dat dit op grote schaal gebeurt? (Saskia Borgers, 14 mei 2019)

Werkzaamheden Nieuwendammerdijk

HHNK heeft Liander vergunning verleend voor het plaatsen van een transformatorhuisje aan de Nieuwendammerdijk in Amsterdam. Liander is reeds met de werkzaamheden begonnen en heeft daarbij een parkeerplaats geconfisqueerd. Is het niet gebruikelijk dat er inspraak plaatsvindt of dat er bezwaar gemaakt kan worden? Kan er in een beschermd stadsgezicht zomaar gebouwd worden? Waarom kan er geen verbouwing of aanpassing gerealiseerd worden op de plek waar nu al een GEB-kast staat? (Gerard Meuwese, 13 mei 2019)

Mogelijke meerkosten Markermeerdijken

De kosten van de versterking van de Markermeerdijken kunnen oplopen van € 500 miljoen naar € 625 miljoen, en mogelijk nog meer. Klopt het dat deze stijging een gevolg is van hogere prijzen voor materialen, zoals zand, en van gestegen lonen en materieelkosten? Is er ook sprake van meerwerk? Zo ja, om wat voor meerwerk gaat het dan? (Saskia Borgers, 19 april 2019)