Hoe word je een waterbaas? 

Kijk hieronder bij onze tips!

Tip 1: Haal tegels uit je tuin

Door tegels in je tuin te vervangen door groen, kan water op die plek beter de bodem inzakken. Dat helpt bij het voorkomen van wateroverlast bij hoosbuien. Een groenere tuin is ook koeler in de zomer en is fijn voor insecten en vogels.

Onze vlogger Donya neemt een kijkje in watervriendelijke tuin en hoort handige tips:

Tip 2: Spoel alleen de 3 P's door

Spoel alleen maar poep, plas en (wc-)papier door de wc. Dus geen vochtige doekjes, tampons, medicijnen en frituurvet. Deze materialen zijn moeilijk uit afvalwater te zuiveren en zorgen voor verstoppingen in jouw riolering of bij onze gemalen. In dit filmpje zie je wat er kan gebeuren:

Onze vlogger Jorrit gaat op stap met collega Tim, die een verstopt rioolgemaal schoonmaakt. Een smerig klusje!

Tip 3: Ruim afval op

Veel afval dat op straat belandt, komt uiteindelijk in de sloot of in het riool terecht. Als waterschap halen we met

onze rioolwaterzuiveringen en bij onze gemalen veel troep uit het water. Maar met kleiner afval (zoals stukjes plastic) lukt dit niet altijd. Dat belandt zo uiteindelijk in zee. Ruim af en toe zwerfvuil op en help zo mee om het water schoon te houden.

Onze vlogger Marieke over zijn uitvinding: een scheprad om afval uit het water te halen:

Tip 4: Verwijder onkruid milieuvriendelijk

Bestrijdingsmiddelen zijn slecht voor water. Ook als je tuin niet direct aan een sloot ligt, kunnen giftige stoffen in het grond- of oppervlaktewater komen. Deze chemische stoffen zijn moeilijk af te breken en zijn schadelijk voor mens en dier. Door worteldoek en voegzand te gebruiken bij het aanleggen van je terras geef je onkruid minder kans. Heb je toch onkruid?  Dit is tussen tegels goed weg te halen met een onkruidsteker of -bezem.

Tip 5: Was je auto in de wasstraat

Als je je auto op straat wast, spoelt het water met al het vuil (o.a. olieresten) via straatputten weg richting het riool, of het komt in de bodem terecht. In moderne autowasstraten wordt dit vuil opgevangen en afgevoerd. Steeds meer wasstraten hergebruiken het waswater.

Tip 6: Leg een regenwatervijver aan in je tuin

Tijdelijk regenwater opslaan in je tuin kan heel handig met een regenwatervijver of wadi. Bij neerslag stroomt het water niet direct richting het riool maar het gaat naar de vijver. Dit vermindert ook de kans op wateroverlast op straat. Het water in de vijver verdampt langzaam en zakt vervolgens weg de grond in. Dat is goed voor het grondwaterpeil, de planten en dieren. Ook houdt een regenwatervijver je tuin in de zomer lekker koel, niet verkeerd toch tijdens een warme zomer?

Natuurlijk is de opslagcapaciteit van de vijver beperkt en bij zware neerslag loopt de vijver misschien zelfs over. Je kan daarom nadenken over een overstort, bijvoorbeeld een goot richting een sloot of riolering in de buurt.

 

Biodiversiteit

Een vijver bevat heel veel kleine insecten en andere dieren en bevordert de biodiversiteit in jouw tuin. Goed om zo je steentje bij te dragen toch? Denk aan flauwe en steile oevers en aan meer diversiteit in planten, zo kunnen dieren makkelijker de vijver in en uit.

Met een vijver heb je dus een prachtig stukje natuur in je tuin. Het is een verrijking van je tuin, goed voor de biodiversiteit en ook nog eens handig om overtollig water in je tuin mee op te vangen.

Tip 7: Meet de waterkwaliteit in jouw buurt

Het nationale wateronderzoek ‘Vang de watermonsters’ start begin juni, en jij kunt meedoen! In dit onderzoek meten burgeronderzoekers de waterkwaliteit van slootjes, vennen, beekjes of kleine plassen in hun buurt. Om een goed beeld te krijgen van de waterkwaliteit in kleine wateren zoeken wij zoveel mogelijk mensen die mee willen helpen. Het onderzoek is een initiatief van Natuur & Milieu, ASN Bank en 10 waterschappen waaronder HHNK.

Wil je meedoen?

Meld je aan via www.vangdewatermonsters.nl(externe link). Via de instructies op de website ‘Vang de Watermonsters’ ga je als burgeronderzoeker verschillende onderdelen van het water onderzoeken. Gup helpt je hierbij met informatie en filmpjes hoe je het kan aanpakken. Je meet de helderheid en diepte met je zelfgemaakte Secchi -schijf en bekijkt welke waterplanten insecten, vogels, vissen en waterdiertjes je ziet. Dit leg je allemaal vast met je mobiel. Je maakt foto’s om vast te leggen waar je hebt gemeten en om de begroeiing en helling van de oever te laten zien. Ook tel je hoeveel zwerfaval er ligt bij de meetlocatie. Gup, Drollentrol, Spoelbaksel en anderen vertellen je meer over bronnen van vervuiling en wat je zelf kan doen. Na afloop van het onderzoek kun je de resultaten van jouw meting terugzien op de website. We gebruiken deze resultaten voor verder onderzoek.

Bekijk hieronder de vlog van Jorrit over de zwemmonsters!

Tip 8: Geen olie en vet door het toilet

In december als de dagen korter worden en de feestdagen voor de deur staan, is het weer tijd voor oliebollen. Deze lekkernijen kun je natuurlijk halen bij een oliebollenkraam maar ook zelf bakken! Als je kiest voor het laatste en besluit ze zelf te bakken in olie, spoel naderhand het gebruikte vet dan niet door het toilet! Dit vet veroorzaakt namelijk verstoppingen in de rioleringen en pompen. Bewaar de verpakking en giet het vet weer terug na gebruik. Op de website Frituurvet Recycle het!(externe link) kun je informatie vinden waar je de olie weer kunt inleveren.

Inleveren vet

Je kan frituurvet inleveren bij inleverpunten. Deze zijn ook bij jou in de buurt te vinden. Kijk op: Frituurvet Recycle het!(externe link) 


Tip 9: Hang geen lood aan je hengel

Lood wordt door sportvissers gebruikt als werpgewicht en komt – door verlies – soms in het water terecht. Lood is giftig voor mens en dier. Zo'n stof wil je dus niet in het water hebben. Vanaf 2027 wordt loodgebruik waarschijnlijk in de hele Europese unie verboden. Daar hoef je natuurlijk niet op te wachten. Er zijn volop alternatieven voor lood te koop in de grotere hengelsportwinkels.

Meer weten? Kijk op de website van sportvisserij Nederland(externe link) of kijk direct welke loodvervangers (externe link)er zijn.

Tip 10: Zwemmen in natuurwater

Het is aan te raden om alleen te zwemmen op officieel aangewezen zwemwaterlocaties, omdat daar de waterkwaliteit en de fysieke veiligheid in de gaten gehouden wordt. In ons gebied wordt op vele verschillende plaatsen gezwommen. Zwemmen in oppervlaktewater brengt altijd risico's met zich mee, maar deze risico's kunnen behoorlijk verschillen per locatie. Check daarom zwemwater.nl(externe link)