Tips voor schoner water

Nadat vervuild water bij een van onze rioolwaterzuiveringsinstallaties (rwzi's) een zuiveringsproces heeft ondergaan, stroomt het water aan het eind van het proces terug de sloten in. Het water is dan schoon genoeg voor waterdieren om in te leven en bij officiële zwemwaterlocaties voor mensen om in te recreëren.  

Maar wat er niet in komt hoeft er bij de rioolwaterzuivering ook niet uitgehaald te worden! Hieronder lees je in onze tips hoe jij kunt bijdragen aan schoner water! 

Tip 1: Spoel geen rommel door het toilet

Gooi geen rommel zoals vet, doekjes, tampons en lenzen door het toilet. Spoel ook klein chemisch afval (zoals medicijnen, olie, terpentine en verf) niet weg, maar lever het apart in. Alles wat u door de gootsteen of het toilet spoelt en wat daar niet in thuis hoort, is moeilijk uit rioolwater te zuiveren en kan zorgen voor verstoppingen in de riolering of bij gemalen. 

Spoel daarom alleen de 3 p's door het toilet: Poep, Plas en (toilet)Papier. Gooi alle andere dingen in het daarvoor bedoelde prullenbakje. 

Tip 2: Voorkom zwerfafval

Een bananenschil 'overleeft' een jaar lang op straat, een uitgespuugd kauwgompje twintig jaar en een plastic flesje vergaat nooit. Veel afval belandt uiteindelijk in het water en in de zee en vormt zo een plastic soep. Afval hoort thuis in de afvalbak. Als je een plastic flesje gebruikt lever deze dan in, goed voor het milieu en je krijgt er statiegeld voor. Of kies voor een hervulbare drinkfles en neem naar de supermarkt je eigen (katoenen) boodschappentas mee. In Noord-Holland gaan veel mensen actief te strijd aan tegen het zwerfafval, zoals de stille rapers en de Zwerfinator. 

Tip 3: Check de actuele zwemwaterkwaliteit

Wat een heerlijk zwemweer! Zomers genieten veel mensen van water zoals tijdens het zwemmen. Als waterschap meten wij in opdracht van de provincie regelmatig de kwaliteit van de officiële zwemwaterlocaties. Ook adviseren we waar nodig over maatregelen om de zwemwaterkwaliteit te verbeteren. 

 Zwemmen in de natuur is altijd op eigen risico. Kijk voordat je een duik neemt op www.zwemwater.nl(externe link). Onder het tabblad 'Meetgegevens' vind je de actuele waterkwaliteit van de officiële zwemwaterlocaties. 

Tip 4: Gebruik cosmetica zonder microplastics

In mogelijk duizenden verzorgingsproducten zijn minuscule korreltjes van plastic verwerkt. Dit zijn microplastics en de cosmetica-industrie noemt deze deeltjes microbeads. Deze beads worden onder andere verwerkt in shampoo en scrubs. Microplastics zijn niet of nauwelijks met het blote oog te onderscheiden en komen via het doucheputje in het rioolstelsel terecht. 

Lees meer over microplastics(externe link) en de effecten daarvan op de website van de Plastic Soup Foundation.  

Meer tips

Op zoek naar nóg meer tips?  Bekijk voor meer tips de pagina Wat kan je zelf doen voor schoon en gezond water?