Samen klaar voor water!

Dat klinkt mooi natuurlijk maar hoe kunnen we er samen voor zorgen dat we zo veilig mogelijk onder zeeniveau wonen en werken? Wat doen wij en wat kun je zelf doen?

Bekijk hieronder de tips!

Tip 1: Stel een noodpakket samen

Hiermee ben je voorbereid op (onverwachte) noodsituaties. Denk aan flesjes water, houdbaar eten en een warmhouddeken. Zoek uit wat je nodig hebt en bewaar het pakket op zolder. 

Tip 2: Check overstroom ik.nl(externe link)

Ontdek hoe hoog het water bij jou thuis komt tijdens een overstroming. Denk vervolgens eens na wat je nodig hebt als het zover is. En wie/ wat neem je mee naar zolder? 

Tip 3: Zorg voor een schone dakgoot

Een verstopte dakgoot door bladeren of ander afval, kan voor wateroverlast zorgen. Maak zeker 1x per jaar jouw dakgoot schoon.  

dakgoot schoonmaken

Tip 4: Zorg voor een schone sloot

Zorg voor een schone sloot als deze aan jouw perceel grenst. Hoe je je sloot onderhoudt? Kijk op hhnk.nl/schouw 

Tip 5: Maak een waterkerend schot

Als het heel hevig regent, is de kans op wateroverlast groter. Water kan dan je huis in stromen. Met een waterkerend schot zorg je ervoor dat er geen water de woning binnen kan stromen. Je plaats het voor doorgangen zoals een deur vóór dat er wateroverlast ontstaat. Een schot kan een goed sluitende plank zijn die precies in je deuropening past. 

Bekijk hieronder het filmpje van Expeditie Noord-Holland over het maken en plaatsen van een waterkerend schot.

Tip 6: Gebruik zandzakken

Als er wateroverlast dreigt, dan kan je zandzakken plaatsen bij openingen zoals een deur. Maak hierbij ook gebruik van schotten of plastic, anders komt het water door de zandzakken heen.

Er is nog veel meer wat jij zelf kan doen tegen wateroverlast! Benieuwd? Kijk op de pagina Wat kan je zelf doen tegen wateroverlast? | Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (hhnk.nl)