Acht leerlingen van het Han Fortmann (Trinitas College) in Heerhugowaard lieten zich inspireren door de VisKringloop in de Wieringermeer als examen voor het vak Tekenen. Ze liepen over de dijkjes, raakten gefascineerd door de nieuwe natuur en beklommen de uitkijktoren voor overzicht. De kunstwerken werden een Ode aan de Oever.

Een jury van de school en het hoogheemraadschap heeft uit de acht werken een Top 3 gekozen. Het publiek bepaalde uit deze Top 3 de uiteindelijke winnaar. Dat werd het werkstuk van Dominique Deen.

VisKringloop

De VisKringloop is een recent aangelegd natuurgebied in de Wieringermeer. Een weiland ter grootte van 34 voetbalvelden veranderde in een watergebied voor vissen met kilometerslange natuurvriendelijke oevers. Hier krijgt al het waterleven dat migreert tussen zout en zoet zoals babypaling de ruimte. De VisKringloop is een verrijking voor de biodiversiteit in zijn geheel en wordt nu ook al bevolkt door tal van zeldzame vogels en insecten.

Ontwerp

Het bijzondere ontwerp van cirkels met water en dijkjes is bedacht door kunstenaar Pé Okx in samenwerking met bureau HOSPER en ecoloog Cor ten Haaf. Het verwijst naar de tijd voor de inpoldering van de Wieringermeer in 1930, toen hier nog de Zuiderzee heer en meester was. Het ontwerp is gebaseerd op de perfect ronde waterrimpels die ontstaan als je twee stenen naast elkaar in een vijver gooit. De vorm contrasteert opzettelijk met de rechte lijnen in de Wieringermeerpolder.

Prijzen

Aanleiding om juist de VisKringloop als onderwerp te kiezen als examenonderdeel voor de leerlingen was de publieke belangstelling voor de uitzonderlijke kwaliteiten van dit project. In 2022 won de VisKringloop de Arie Kepplerprijs voor beste ontwerp in de categorie 'Noord-Hollands DNA'. Er was waardering voor de landschappelijke inpassing en ontwerp van een leefgebied voor vis, als 'land art' in de polder. Daar bovenop kreeg het project een nominatie voor de prestigieuze Dutch Design Awards.

Samenwerking

Dit is de zevende keer dat het hoogheemraadschap samenwerkt met het Han Fortmann (Trinitas College) in Heerhugowaard. Telkens geeft het hoogheemraadschap een aan water gerelateerde examenopdracht. De resultaten zijn onderdeel van zowel een digitale als een fysieke expositie in het kantoor van HHNK.