Duurzame bouwmaterialen
Bouwmaterialen zoals koper, zink en lood, maar ook dakbedekking als bitumen, kunnen uitlogen. Dat betekent dat stoffen uit (bouw)materialen langzaam oplossen in onder andere afstromend regenwater. De stoffen kunnen het oppervlaktewater bereiken en zijn schadelijk voor het milieu. Tegenwoordig mogen daarom alleen nog duurzame (CE-markering) bouwmaterialen worden toegepast. Ook bij oudere woningen kan het regenwater meestal probleemloos worden afgekoppeld, omdat de uitloging van bouwmaterialen in de loop van de tijd afneemt. Alleen bij asbestdaken wordt afkoppelen afgeraden. De gemeentelijke afkoppeladviseur kan daarover adviseren.
Kosten
Duurzaam bouwen is niet per se duurder dan niet-duurzaam bouwen. Door andere bouwwijzen en materiaalgebruik kan duurzaam bouwen soms goedkoper zijn.
Moeilijkheid
Het is raadzaam om je te laten adviseren over de inzet van duurzame bouwmaterialen
Wateroverlast
Groene daken en bepaalde soorten bestrating kunnen regenwater vasthouden of vertragen de afvoer van het regenwater.
Hittestress
Het gebruik van duurzame materialen en de aanleg van groene daken zorgt voor een koeler huis in de zomer.
Waterkwaliteit
Gebruik alleen gecertificeerde bouwmaterialen bij het vervangen van dakgoten en dekbedekking. Zo voorkom je dat schadelijke stoffen ons grond- en oppervlaktewater vervuilen.
Tips
- Kies voor duurzame bouwmaterialen of kies voor een natuurdak, een retentiedak of een sedumdak. Met een groen dak heb je ook minder last van hitte in de woning en lever je een bijdragen aan het vergroten van de biodiversiteit.
- Duurzame gebouwen zijn energiezuiniger in het gebruik en vaak zijn ze gezonder voor bewoners en gebruikers.
- Meer informatie (Rijksoverheid)
- Meer informatie (InfoMil)