Een sedumdak is een dak met vetplanten. Dat zijn sterke plantjes die vocht opnemen in hun bladeren. Sedumbeplanting is zeer geschikt, omdat deze planten veel water kunnen opslaan en op die manier lange droogteperiodes kunnen doorstaan.

De hoeveelheid water die een sedumdak kan vasthouden is wel beperkt, dus met alleen een sedumdak ben je nog niet volledig waterklaar. Combineer een sedumdak bijvoorbeeld met het aansluiten van de regenwaterpijp op een infiltratievoorziening  of met een andere oplossing.

Kosten

Een sedumdak is de goedkoopste variant van de groene daken.

Ruimtegebruik

Een sedumdak kost geen extra ruimte in je tuin.

Moeilijkheid

Het is belangrijk dat het dak genoeg gewicht kan dragen om lekken te voorkomen. De dakconstructie moet genoeg draagvermogen hebben.

Grondverzet

Er is geen grondverzet nodig. Wel moeten het substraat en de planten op het dak aangebracht worden.

Onderhoud

Net zoals in de tuin hebben de planten op het dak ook onderhoud nodig. Jaarlijks bemesten is goed voor de beplanting. Tip: denk voor het aanleggen na over het onderhoud. Het controleren van afvoer is belangrijk.

Klimaatdoelen

Sedumdaken verminderen hittestress. Daarnaast wordt de afvoer van regenwater vertraagd en verminderd. Ook draagt het dak bij aan biodiversiteit. Sedumdaken lossen de problemen bij zware regenbuien niet op, daarvoor is de waterberging niet groot genoeg. In dat geval is een combinatie met een infiltratievoorziening of de aanleg van een retentiedak nodig.

Biodiversiteit

Bijdrage verbetering biodiversiteit

Aandachtspunten

  • Het dak moet minimaal 50 kg/m2 kunnen dragen.
  • Zorg dat afvoeren vrij blijven, zodat het water altijd weg kan.
  • Controleer de afvoeren regelmatig.
  • Tijdens het onderhoud moet onkruid verwijderd worden.
  • Jaarlijks bemesten komt de beplanting ten goede.