Voor gezond oppervlaktewater én uw eigen gezondheid is het beter om zo min mogelijk antifouling te gebruiken. Is onderhoud aan uw boot toch nodig, let er dan op of het middel in Nederland is toegestaan voor niet-professioneel gebruik. 

Wat is antifouling?

Antifouling is verf met een koperverbinding (biocide) of zink die aangroei van wieren, algen en schelpen op de onderzijde van boten tegengaat. Deze producten werken niet alleen tegen aangroei op de boot, maar belanden ook in het water. Dit is belastend voor het watermilieu.

Gebruik zo min mogelijk antifouling

Het beste voor het watermilieu is om geen antifouling te gebruiken en te kiezen voor een onderwaterverf zonder biociden. Natuurlijk moet uw onderwaterverf wel afgestemd zijn op uw vaargedrag, ligplaats en vaargebied. Er bestaat bijvoorbeeld verf waar aangroei slecht aan hecht en die het schoonmaken van de onderkant van de boot vergemakkelijkt (non–stick coatings) of u kunt kiezen voor een harde verf (bijvoorbeeld op basis van epoxy) die zonder schade kan worden geborsteld.

Controle in het voorjaar

Aan het begin van het vaarseizoen brengen onze handhavers een bezoek aan jachthavens om particulieren te controleren op het juiste gebruik van antifouling. Dat doen we om ervoor te zorgen dat er minder schadelijke stoffen zoals zink en koper in het oppervlaktewater terechtkomen. Wij werken hierbij onder andere samen met Rijkswaterstaat.