Op basis van het aanvullende grond- en bebouwingsonderzoek hebben we de uitgangspunten voor het berekenen van de waterveiligheid van de dijk in Durgerdam flink kunnen aanscherpen. Het aanscherpen van de uitgangspunten hangt nauw samen met de tijdelijkheid van de opgave: op dit moment is de opgave tot 2035 bepaald.

Korte toelichting opgave

Voor het oostelijk deel van het dorp (vanaf de kapel) betekent dit dat de dijk tot en met 2035 voldoet aan de wettelijke ondergrens*. Voor het westelijk deel van het dorp geldt dat de dijk net niet overal hoog genoeg is (een opgave van 10-20 cm over beperkte lengte). Om dit hoogtetekort op te lossen zijn er verschillende maatregelen die je kunt toepassen, bijvoorbeeld:

  • Tijdelijke maatregelen bij hoogwater (zandzakken, aanbrengen van zeil), of
  • Permanente maatregelen als het lokaal verhogen van de tuimelkade.

Op dit moment zijn we aan het onderzoeken en afwegen welke maatregelen het beste passen voor het Westeinde. Zodra we dit overzicht compleet hebben wordt dit gedeeld met alle bewoners.

Goed om te weten

Deze aangescherpte opgave houdt in dat er meer water over de dijk wordt geaccepteerd. Dat betekent dat er in tijden van hoog water meer wateroverlast kan ontstaan. Op een later moment gaan we uitgebreid in op uitgangspunten, de gevolgen daarvan en het voorstel voor de maatregelen voor de periode tot en met 2035. Na 2035 volgt mogelijk een (grote) opgave voor waterveiligheid. Dit wordt in de toetsronde van 2035 beoordeeld met de kennis en normering van dat moment.
 
*De ondergrens geeft de maximaal toelaatbare faalkans voor een waterkering weer, die hoort bij de betreffende signaleringswaarde van de kering. Voor meer informatie kijk op www.hwbp.nl(externe link).