Water in de tuin

Tuinen vol tegels zorgen ervoor dat regenwater niet in de grond kan zakken. Bij een flinke regenbui kan dit zorgen voor overbelasting van het riool en wateroverlast. We krijgen steeds meer te maken met hevige regenbuien, het is dus van belang om onze tuinen groener te maken.

Waarom?

Wateroverlast, droogte, hitte; de komende jaren moet alles uit de kast getrokken worden om de gevolgen van klimaatverandering op te vangen. Dat is nodig, nu we langere, hetere zomers krijgen en meer hevige regenval.

 Zo’n veertig procent van de stedelijke oppervlakte is in bezit van particulieren. Iedereen kan daar aan bijdragen: geef water de ruimte en maak jouw tuin ook wat groener en watervriendelijker.

Een groene, watervriendelijke tuin zorgt voor ontspanning en verkoeling op warme dagen. Ook kan het regenwater in de grond zakken, zodat je tuin niet vol water komt te staan. En een groene tuin is natuurlijk ook goed voor insecten, vlinders en vogels.

Wat doen wij?

Wij zorgen in Noord-Holland boven het Noordzeekanaal voor voldoende water in sloten en vaarten. Dat wil zeggen: niet te veel water – dus het voorkomen van wateroverlast - en ook niet te weinig water – dus het voorkomen van droogte. Hoe doen we dat? Bekijk hieronder de filmpjes.