Water. Geniet ervan!

De wateren zijn in tijden niet zo schoon geweest (dit was vroeger wel anders!). Door de aanleg van de rioleringen en onze 15 moderne rioolwaterzuiveringsinstallaties wordt al het vieze water (uit jouw wc, wasbak of douche) weer gezuiverd. Daarna stroomt het weer schoon de sloten in.

Met de campagne 'Water. Geniet ervan' willen we inwoners ervan bewust maken dat schoon (oppervlakte)water belangrijk is. Jij vindt schoon water toch ook fijn, zodat je er in de zomer van kan genieten? Daarnaast is het belangrijk voor de gezondheid van de natuur en dieren om ons heen. 

Wat doen wij?

We zorgen ervoor dat het rioolwater van alle inwoners (in Noord-Holland boven het Noordzeekanaal) weer schoon in de sloot terecht komt door het te zuiveren. Dat doen we ook voor bedrijven. Het zuiveren van het rioolwater doen we met 15 rioolwaterzuiveringsinstallaties. Bacteriën zorgen voor een natuurlijk zuiveringsproces. Met nieuwe innovaties halen we ook steeds meer energie, grondstoffen en microverontreinigingen uit het rioolwater.

Wat kan jij doen?

Gelukkig zijn er ook verschillende manieren waarop je zelf in en rondom jouw huis kan bijdragen aan schoon water. Denk aan: het oprapen van zwerfafval zodat het niet in het water belandt, en alleen de 3-P's door je toilet spoelen (wc-papier, plas en poep). 

Want, wat gebeurt er nou eigenlijk als je de wc doorspoelt of doucht? We laten je zien hoe het bij een rioolwaterzuiveringsinstallatie (rwzi) werkt

Wil je weten wat je zelf kan doen om bewust met water om te gaan? Bekijk de tips hieronder.

Evenementen en tips

  • Evenementen

    Wij steunen evenementen waarbij jij of anderen kunnen genieten in en van het schone water om ons heen.

  • Tips voor schoon water

    Weten hoe we water schoon maken en houden, en hoe jij hieraan kunt bijdragen? Bekijk dan de tips!