Met het plaatsen van een regenschutting vang je extra water op voor het sproeien van de tuin. Een regenschutting kan geplaatst worden als gewone schutting. De hoeveelheid waterberging is beperkt. Om jouw tuin waterklaar te maken zijn extra maatregelen nodig.

Een voorbeeld hiervan is de Rainwinner. Een element is 90 cm lang, 22 cm breed en 60 cm hoog. Er kan 110 liter water in opgeslagen worden. Een stapel van 3 elementen is 180 cm hoog en heeft een inhoud van 330 liter. Voor meer informatie kijk op: www.rainwinner.nl(externe link)

Je komt alleen voor afkoppelsubsidie in aanmerking wanneer de overloop van de tank is aangesloten op een infiltratievoorziening in eigen tuin. Een overloop is nodig voor het geval de tank vol is.

Kosten

De kosten zijn ongeveer € 500 voor een regenschutting met een inhoud van 330 liter. Er zijn nauwelijks kosten voor werkzaamheden.

Ruimtegebruik

De ruimte die nodig is voor je regenschutting is afhankelijk van de grootte.

Moeilijkheid

Een regenschutting moet goed verankerd worden, zodat hij stevig staat bij hevige weersomstandigheden. Ook moet de schutting (vooral verticaal) waterpas staan.

Grondverzet

De regenschutting moet kunnen leeglopen via de bestaande regenpijp. Deze wordt ondergronds aangesloten. Het grondverzet is minimaal.

Onderhoud

Alleen bladrooster en bladvang schoonhouden.

Klimaatdoelen

Bewustwording en waterhergebruik

Biodiversiteit

Bijdrage verbetering biodiversiteit

Aandachtspunten 

  • De constructie waaraan de regenschutting bevestigd wordt moet stevig zijn. De gevulde elementen kunnen zwaar zijn.
  • Draai de afsluiter in de vorstperiode open zodat het systeem leeg kan stromen.