Dertien leerlingen van het Han Fortmann (Trinitas College) in Heerhugowaard lieten zich inspireren door de wolkenluchten in het Noord-Hollandse landschap in het kader van hun examenopdracht voor het vak Tekenen. Ze trokken eropuit: op zoek naar Oer-Hollandse wolkenluchten boven de polder, de zee, sloot en plas.

Soorten en maten

Wolken fascineren. Al eeuwen zijn kunstenaars geboeid door de schoonheid van die massa kleine waterdruppels die voortbewegen door de wind. Geen wolk is gelijk aan de ander. We onderscheiden allerlei soorten wolken zoals stapelwolken, bloemkoolwolken, schaapjeswolken en sluierbewolking.

Niet alleen zijn wolken prachtig om naar te kijken; zij hebben ook invloed op ons leven. Zij brengen schaduw, regen, hagel en sneeuw en ze zijn de voorbode van storm en noodweer. Wolken zijn fascinerend en soms zelfs angstaanjagend. En dus… schilderwaardig!

Samenwerking

Dit was de achtste keer dat het hoogheemraadschap samenwerkte met het Han Fortmann (Trinitas College) in Heerhugowaard. Telkens geeft het hoogheemraadschap een aan water gerelateerde examenopdracht. De resultaten zijn onderdeel van zowel een digitale als een fysieke expositie in ons kantoor. Wij zijn in de wolken met het resultaat!

Een jury van de school en het hoogheemraadschap heeft uit de acht werken een Top 3 gekozen. Het publiek bepaalde uit deze Top 3 de uiteindelijke winnaar. Dat werd het werkstuk van Britt Denneman.