Gladheidbestrijding

In de winter zijn wegen soms glad door bevriezing, ijzel of sneeuw. Ook in die periode willen wij onze wegen en fietspaden zo veilig mogelijk houden. Daarvoor werken wij samen met Rijkswaterstaat, die de wegen voor ons strooit. HHNK is ook de opdrachtgever van Rijkswaterstaat voor de gladheidbestrijding van bepaalde wegen in beheer van gemeenten. Andersom zijn er ook weer enkele wegen van HHNK waar gemeenten de gladheidbestrijding uitvoeren.

Wanneer u op het plaatje rechts klikt ziet u welke wegen in opdracht van het hoogheemraadschap worden gestrooid. U kunt zoeken op gemeente en zelfs op de naam van de weg.

Recreatieve fietspaden en doodlopende wegen worden niet gestrooid. 

Drie werkdistricten

Omdat we een groot gebied beheren, hanteren we voor gladheidbestrijding drie werkdistricten met elk een eigen steunpunt: een in Hoorn, een in Oostzaan en een in de Beemster. Zo kunnen we alle wegen binnen 2,5 uur strooien. In samenwerking met de veldcoördinatoren en Meteogroep houdt de hoofdcoördinator van HHNK dag en nacht in de gaten wanneer er gestrooid moet worden. De uitvoering ligt in handen van Rijkswaterstaat.

Verschillen in aanpak

De verschillende wegbeheerders zijn verantwoordelijk voor gladheidbestrijding van de wegen in hun beheer. Iedere organisatie heeft een andere aanpak. HHNK, het Rijk en de provincie gebruiken bijvoorbeeld natzoutstrooiers om de wegen preventief te strooien. Sommige gemeenten strooien preventief, anderen strooien pas als het glad wordt. Ook de beslissing om wel of niet te strooien kan verschillen per instantie. Wij kunnen besluiten bepaalde delen van ons gebied wel en bepaalde delen niet te strooien. Als weggebruiker moet u dus altijd oppassen: ondanks dat er een strooidienst is, kan de weg toch glad zijn.

Als u vragen heeft over de gladheidbestrijding, dan kunt u contact met ons opnemen via 072 582 8282 of dit vragenformulier.

Heeft deze informatie u geholpen?