Dijkversterking Schellingwoude

De dijk bij Schellingwoude is een primaire kering en beschermt het achterland tegen het water. Periodiek beoordelen we of de dijken aan de veiligheidsnorm voldoen. We kijken hierbij ver vooruit om ervoor te zorgen dat de dijken ook in 2050 nog voldoen aan de eisen. Uit een eerste beoordeling blijkt dat de dijk vanaf Schellingwouderdijk 296 tot aan Durgerdammerdijk 22 niet meer voldoet aan de norm. De dijkversterking is onderdeel van het landelijke Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP).

Waar vindt het project plaats?

Het dijktraject Schellingwoude ligt in Amsterdam-Noord. Op en langs de dijk komen veel activiteiten samen: onder meer waterveiligheid, verkeersveiligheid, recreatie, natuur, toerisme, wonen, ondernemen en scheepvaart. De dijk vormt hierin het verbindende element. Met de woonboten voelt het als een 'woondijk'.

Wanneer vindt het project plaats en hoe lang gaat het duren?

Dijkversterkingsprojecten zijn verdeeld in drie stappen: Verkenning, Planuitwerking en Realisatie. De Verkenning is medio 2023 gestart en bestaat uit twee fases: 

  1. Het uitvoeren van nader onderzoek naar de staat van de dijk en de omgevingsaspecten;
  2. Het onderzoeken van mogelijke oplossingen om de dijk te versterken.

In de eerste fase hebben we grondonderzoek uitgevoerd en de gegevens geanalyseerd. Uit de resultaten van het onderzoek is gebleken dat de dijk bij Schellingwoude, vanaf Schellingwouderdijk 296 tot aan Durgerdammerdijk 22 in drie van de vijf dijkvakken niet voldoet aan het faalmechanisme macro-instabiliteit buitentalud. Het gaat om de rode dijkvakken in onderstaande afbeelding.

Faalmechanisme

Na een periode van hoogwater kan de dijk te nat worden, zand- en kleideeltjes drukken niet meer goed op elkaar waardoor de dijk zijn stevigheid verliest. Als de waterstand na deze periode van hoogwater vervolgens snel daalt kan de buitenkant door zijn eigen gewicht in elkaar zakken. 

Een tweede hoogwater kan leiden tot een overstroming als het niet lukt de dijk voor deze periode te herstellen. De dijk zakt op dit moment dus niet direct in, er is geen sprake van actuele onveiligheid, maar dit deel van de dijk moet in de toekomst wel versterkt worden.

Verwachting

Omdat niet alle dijken tegelijk versterkt kunnen worden moet het landelijke HWBP prioriteren welke dijkversterkingen als eerste worden opgepakt. Momenteel gaat HHNK met het landelijke HWBP op basis van de onderzoeksresultaten bepalen of de dijkversterking op het programma komt. Als de dijk (voorlopig) niet op het programma komt blijven we de dijk monitoren en bij extreme omstandigheden wordt een calamiteitenprotocol in gang gezet. Als de dijk wel op het programma komt start de tweede fase van de verkenning. We onderzoeken de mogelijke alternatieven om de dijk te versterken en er begint een intensiever traject met de omgeving.

De komende maanden wordt besloten of HHNK de dijk bij Schellingwoude gaat versterken en wanneer. Zodra hier meer duidelijkheid over is wordt dit gedeeld op deze pagina en via bewonersbrieven. 

Met wie werken we samen?

Doordat de dijk en de omgeving nauw met elkaar verbonden zijn, betrekken we in de vervolgfase de bewoners en overige partijen bij de start van het participatie- en ontwerpproces. Om te komen tot oplossingen die recht doet aan de verschillende belangen en opgaven in het gebied, wordt er samengewerkt met de gemeente Amsterdam, provincie Noord-Holland, Staatsbosbeheer en Rijkswaterstaat. Zo hebben de ontwikkelingen van de woningbouw op Zeeburg effect op het gebruik van het gebied aan de Schellingwoude-kant van het Buiten IJ. De wegen worden onderhouden, parkeerproblematiek wordt aangepakt. Er zijn ecologische verbetervoorstellen voor het gebied Schellingwoude. Deze plannen, projecten en gebiedsopgaven kunnen deels gelijktijdig aangepakt worden als partijen samenwerken en werk met werk maken. In de verkenning worden dit soort samenwerkingskansen verder uitgewerkt.

Meer weten?

Voor meer informatie over dit project kunt u contact opnemen met Lotte Diephuis, omgevingsmanager van het project Dijkversterking Schellingwoude, via ons contactformulier of via het algemene telefoonnummer van het hoogheemraadschap: 072 - 582 8282.