Klimaatverandering zorgt voor steeds hevigere regenbuien. Vanwege deze hevige regenbuien is ook de kans op wateroverlast groter. Dat kan vragen om maatregelen om je huis beter te beschermen tegen wateroverlast. Een van deze maatregelen is het plaatsen van waterabsorberende zakken voor deuren en andere doorgangen.

Wat is een waterabsorberende zak?

Waterabsorberende zakken, dekens en matten bieden snel en effectief bescherming tegen plotseling opkomend water. Een waterabsorberende zak wordt ook wel zandzak zonder zand genoemd. Een waterabsorberende zak absorbeert snel het water en zwelt gelijkmatig op. Zo vormt zich binnen enkele minuten een stevige barrière tegen wateroverlast. Je kunt ze voor een deur plaatsen, maar er ook een muur of dijk mee bouwen.

Kosten

Waterabsorberende zakken zijn in verschillen vormen en maten verkrijgbaar. Prijzen variëren van ongeveer € 12 tot € 80 per zak.

Ruimtegebruik

Deze maatregel heeft zin als water je huis binnenstroomt via de voor- of achterdeur, de koekoek, een deur of andere opening op de begane grond, de kelder in of de garage onder de woning.

Tips

Waterabsorberende zakken zijn licht, gemakkelijk op te bergen en nemen weinig ruimte in. Vooral in vergelijking met bijvoorbeeld een gevulde zandzak. Een waterabsorberende zak is binnen enkele minuten gevuld met water en daardoor snel gebruiksklaar. Houd er wel rekening mee dat een waterabsorberende zak ruimte nodig heeft om zich te vullen. Bovendien kan een waterabsorberende zak meestal maar eenmalig gebruikt worden.