Een van de gemakkelijkste oplossingen om het regenwater van je dak en tuin op te vangen is een wadi. Het woord wadi staat voor waterafvoer door infiltratie.

Een wadi is een verlaagd gedeelte van de tuin waar het water (via een gootje, buis of oppervlakkig) naar toe stroomt. Daarna zakt het water weg in de bodem. Een wadi kan een laag gelegen grasveldje zijn, maar kan ook verlaging zijn die is aangeplant met planten die tegen water en tegen droogte kunnen. Het ziet er niet alleen leuk uit, maar is ook goed voor de biodiversiteit! Een wadi met planten slibt ten opzichte van gras ook minder snel dicht.

Bekijk hier de wildbloemenmengsel voor wadi's.

Kosten

De aanleg en aanplant van een wadi kost nauwelijks meer dan de aanleg van een gewone tuin. Extra kosten kunnen de aanleg van een goot tussen de regenpijp en de wadi zijn.

Ruimtegebruik

Een wadi of een verlaagd grasveld hoeft geen extra ruimte te kosten.

Moeilijkheid

Voor een wadi met planten moet je weten welke planten tegen droogte en tegen water kunnen. Meestal zijn dit oeverplanten (ook wel zone 1 planten) die je in een tuincentrum bij de vijverplanten kunt vinden. Daarnaast zijn de meeste grassoorten geschikt. Laat je informeren door medewerkers van het tuincentrum.

Grondverzet

De meeste tuinen zijn vlak. Als dit het geval is, dan moet je een kuil graven. Vaak kun je de uitkomende grond ergens anders in de tuin kwijt. De tuin moet wel laag genoeg liggen tegenover jouw woning om overlast bij hevige regen te voorkomen.

Onderhoud

Een verlaagd grasveld is moeilijker om te maaien dan een vlak grasveld. Leg de taluds niet te stijl aan. Een talud is het schuine afloopvlak wat je afgraaft. Hoe schuiner, hoe moeilijker het is om een graswadi te maaien. Als een wadi goed is aangeplant en na een jaar goed is dichtgegroeid, kost een wadi nauwelijks onderhoud. De meeste onkruidsoorten kunnen niet tegen water en droogte. Het is voldoende om aan het einde van de winter de planten terug te snoeien en de gevallen bladeren te verwijderen. Onkruidsoorten die toch wortelschieten kun je handmatig verwijderen.

Klimaatdoelen

De aangeplante wadi vermindert hittestress. Een graswadi wordt in een periode van langdurige droogte dor en verdampt weinig water. De planten in een wadi halen de meeste verontreinigingen die in het regenwater zitten eruit. Zo blijft de bodem schoon. Een wadi met bloeiende planten is niet alleen mooi, maar ook goed voor de biodiversiteit. Tenslotte wordt, als de wadi groot genoeg is, al het regenwater opgevangen en toegevoegd aan het grondwater.

Biodiversiteit

Bijdrage verbetering biodiversiteit