Ook een strakke rechthoekige vijver is een prima oplossing voor het opvangen van het regenwater. Het regenwater is niet altijd van dezelfde kwaliteit en daarom niet voor alle vissen geschikt. Vissen in de vijver zijn wel belangrijk voor het schoonhouden van de planten en bestrijding van muggen. Je kunt wel een aantal maatregelen nemen om de waterkwaliteit goed te houden.

In de vijverfolie kun je waterdoorvoeren maken voor de aanvoer van het regenwater. De afvoer is nodig voor het overtollig water en eventuele de kabels en leidingen. Uiteraard kun je ook nog kiezen uit verschillende van sierelementen en stromend water.

Kosten

Bij een eenvoudige vijver zijn de kosten meestal beperkt. Kies je voor stromend water en veel sierelementen dan is deze vijver wat duurder.

Ruimtegebruik

Een vijver vraagt relatief veel ruimte.

Moeilijkheid

Er zijn verschillende soorten strakke vijvers. Je kunt houten bouwpakketten kopen met bijbehorende vijverfolie. Als je een beetje handig bent is zo’n vijver goed zelf aan te leggen. Om lekkages van de vijver te voorkomen is zorgvuldigheid wel belangrijk. Kies je voor een gemetselde of hardstenen vijver dan heb je een vakman nodig.

Grondverzet

Een vijver vraagt veel grondwerk. Je kunt een vijver het beste aanleggen op het laagste punt. De grond die je niet meer nodig hebt kun je afvoeren.

Onderhoud

Een vijver heeft regelmatig onderhoud nodig. In de regenwatervijver zet je vissen uit die geschikt zijn voor een voedselrijke en meer zurige milieu. Naast de vissen hebben ook de waterplanten onderhoud nodig en moet het vuil uit de vijver worden verwijderd.

Klimaatdoelen

De vijver vermindert hittestress en vangt bijna al het regenwater op. Hierdoor wordt de riolering ontlast en het grondwater in de tuin wordt aangevuld. Een strakke vijver heeft geen oeverzone waardoor de bijdrage aan biodiversiteit minder is dan bij een natuurlijke vijver.

Biodiversiteit

Bijdrage verbetering biodiversiteit

Aandachtspunten

  • Plaats de vijver in een lager gelegen deel van jouw tuin, dan heb je als de oever en de vijver vol zijn nog genoeg bufferruimte.
  • Er moet voldoende ruimte zijn voor de opvang van het overtollige vijverwater.
  • Zet sterke vissen uit in de vijver; vissen die tegen regenwater kunnen, die de planten schoonmaken en die muggenlarven eten.
  • In oude woningen is de regenpijp vaak ook de ontluchting van het vuilwaterriool. Koppel je deze regenpijp af dan moet je de ontluchting weer herstellen.