Plaats planten die geschikt zijn voor de grondsoort, licht- en vochtomstandigheden. Het voorkomt de groei van onkruid. Bovendien is de kans op ziektes en plagen aanzienlijk kleiner. De planten blijven gezond, waardoor geen schadelijke chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt hoeven te worden. Kies voor de planten met weinig onderhoud.

Een gezonde bodem is essentieel voor gezonde planten. Tijdens droge, hete zomers helpt het om te kiezen voor de juiste planten. Kies in een droge tuin voor planten die goed tegen droogte kunnen. Door minder vaak te sproeien, kunnen de planten 'getraind' worden tegen droogte. Vang water op tijdens perioden van wateroverlast. Besproei planten liefst met het eigen opgevangen regenwater. Dit doe je eenvoudig door de regenpijp af te koppelen van het riool en het water in de tuin te bergen.

Kosten

Planten aanschaffen kost geld, maar het op de goede plek plaatsen spaart geld, doordat planten niet ziek worden of dood gaan.

Droogte

Heb je een droge tuin? Zorg voor planten die goed tegen droogte kunnen, zodat je ook in droge periodes kunt genieten van een groene tuin en minder water hoeft te geven.

Hittestress

Planten die goed tegen droogte en hitte kunnen blijven langer groen en helpen hittestress te voorkomen.

Tip

Bekijk de lijst van planten die geschikt zijn voor een zonnige tuin(externe link)droge tuin(externe link)schaduwtuin(externe link) of natte tuin(externe link).