Klimaatverandering zorgt voor steeds hevigere regenbuien. Vanwege deze hevige regenbuien is ook de kans op wateroverlast groter. Dat kan vragen om maatregelen om je huis beter te beschermen tegen wateroverlast. Een van deze maatregelen is het aanpassen van de kelderkoekoek.

Wat is een kelderkoekoek?

Een kelderkoekoek is een opening in de kelder waardoor daglicht en frisse lucht binnenkomt. Een kelderkoekoek wordt ook wel vossengat of wolfskuil genoemd. Een kelderkoekoek bevindt zich altijd op maaiveldhoogte aan de buitenkant van de woning. In gebieden met kans op wateroverlast door hevige regenval vormen ze daarom een risico. Door de kelderkoekoek aan te passen wordt het risico op wateroverlast kleiner. Je kunt de kelderkoekoek verhogen, waterdicht maken, voorzien van luiken of weghalen.

Kosten

De hoogte van de kosten hangt af van de aanpassing en uitvoering die je kiest. Een aannemer kan een indicatie van de kosten geven.

Ruimtegebruik

Deze maatregel heeft zin als water je huis binnenstroomt via de koekoek.

Wat heb je nodig?

Je hebt kluservaring nodig of een goede aannemer.

Tips

Wanneer je een kelderkoekoek aanpast kan de ventilatie in je kelder afnemen. Bespreek met een aannemer welke alternatieve ventilatiemogelijkheden er zijn. Er zijn veel mogelijkheden om je kelderkoekoek aan te passen en te verfraaien. Laat je goed voorlichten door een aannemer.