Informatiecentrum Kust, Zand tegen Zee sluit de deuren

Ons Informatiecentrum Kust, Zand tegen Zee sluit definitief de deuren. Sinds de opening in 2014 heeft het informatiecentrum meer dan 150.000 bezoekers ontvangen. Op 25 oktober namen we met de gezichten van het informatiecentrum, Tonny Veerman, Dorien Partiman en Elma Verhoef, afscheid. Met veel enthousiasme ontvingen zij de vele duizenden lokale, regionale en (inter)nationale bezoekers en vertelden over de bijzondere kustversterking tussen Petten en Camperduin.

Het Informatiecentrum Kust opende in april 2014 de deuren voor publiek. Aanleiding was het kustversterkingsproject Kust op Kracht: versterking van de kust met zand tussen Petten en Camperduin. Bezoekers konden via de interactieve tentoonstelling Zand tegen Zee kennis nemen van het project en het verloop ervan.

Het informatiecentrum is na afronding van het project nog enkele jaren open gebleven. In de vernieuwde tentoonstelling lag het accent op de ontwikkeling van het nieuw ontstane landschap: de Hondsbossche Duinen. Inmiddels hebben velen het nieuwe brede strand en de prachtige fiets- en wandelpaden ontdekt en is het moment gekomen om de deuren te sluiten. Tot er een nieuwe bestemming is gevonden voor het gebouw maakt de Stichting Surftherapie er gebruik van om hun goede werk te doen.

Wandelroutes

Het Wandelnetwerk Noord-Holland heeft vier mooie wandelingen uitgezet in de omgeving van Petten:

  • De rode route (7,9 km) voert over de imposante Hondsbossche Duinen en de Oude Schoorlse Zeedijk. Deze grasdijk kronkelt om de vogelrijke Abtskolk, restant van een doorbraak in 1570.
  • De oranje route (4,2 km) slaat af over de onverharde Hazedijk, ringdijk van de Hazepolder.
  • De blauwe route (5,8 km) loopt langs ons Infocentrum Kust. Dan een flink stuk strand en terug over schelpenpaden en door de natte duinvalleien van Het Korfwater.
  • De groene route (4,3 km) voert via de Spreeuwendijk door de beboste Pettemerduinen van Staatsbosbeheer. Terug over de Zijperzeedijk.

U kunt de routes downloaden.

Fietsroutes

GPS-fietsroute Zee, duin, dijk en polder (18 km)

Deze fietstocht brengt u, via het nieuwe fietspad langs de Hondsbossche Duinen, naar het achterland. Het land met slaperdijken en prachtige duinrellen. De route vertelt u over nieuwe kustverdediging, zoet en zout water, wateroverlast en oude zeekeringen.

U kunt de fietsroute downloaden.

Meer fietsmogelijkheden

Aan het begin van de Strandweg staat een bord van het Fietsroutenetwerk. Dit is knooppunt 33. Vanaf hier kunt u een eigen route uitstippelen.

U kunt ook gebruik maken van bestaande routes van het fietsknooppuntennetwerk:

  1. Petten, Camperduin en Groet (37,2 km)
  2. Rondje Petten en Schagen (29,8 km)
  3. Petten, Sint Maartenszee en Groet (21,3 km)