Wie kan er beter over water vertellen dan iemand die er dagelijks mee werkt? Waterexperts van het hoogheemraadschap vergroten het waterbewustzijn van de leerlingen in Noord-Holland met de thema’s ‘schoon en gezond water’ en 'klimaat'. Er zijn lessen voor groep 6, 7 en 8 van de basisschool en voor klas 1 en 2 van het voortgezet onderwijs. Een les duurt één uur en sluit aan bij de kerndoelen in het onderwijs. Maak uw leerlingen enthousiast voor waterzaken en reserveer meteen een gratis gastles!

Twee thema's

Er zijn twee gastlessen met ieder een eigen thema:

Klimaat

Wat is NAP? Woon jij onder zeeniveau? Het klimaat verandert, het regent harder en langer, waar moet dat water heen? Een hoog waterpeil of een laag waterpeil; wat is het beste voor de boeren, de natuur en de stad? Wat gebeurt er als een dijk doorbreekt? Wie werken er aan de dijken en waarom? Wat neem jij mee als je moet evacueren? De bodem daalt, de zeespiegel stijgt; wat betekent waterveiligheid in de toekomst?

Schoon en gezond water

Dat ruikt smerig zeg

Schoon en gezond water in de sloot, waarom is dat belangrijk? Wat gebeurt er met jouw poep en plas als je het toilet doorspoelt? Wat is een rioolwaterzuivering? Hoeveel water verbruik jij op een dag? Gezond water is aantrekkelijk om aan te wonen of in te recreëren. Een goede waterkwaliteit is belangrijk voor bijvoorbeeld het maken van drinkwater, waterrecreatie en landbouw. Hoe houden we de sloten schoon? Welke plantjes en diertjes leven er in de sloot?

Een gastles reserveren

  1. Een reservering voor een gastles vraagt u aan via het digitale aanvraagformulier. Heeft u dat ingevuld, dan ontvangt u automatisch een bevestiging van uw reservering. Houdt u er rekening mee dat er ongeveer een maand tussen het moment van uw reservering en de gastles zit? Dat heeft te maken met de beschikbaarheid van de gastdocent.
  2. Op basis van uw gegevens zoeken wij een gastdocent.
  3. De gastdocent neemt uiterlijk één week voor de gastles contact met u op. Hij spreekt de dan de mogelijkheden en de opzet van de les met u door.
  4. De les vindt plaats op school of op een andere locatie.

Voorwaarden bij gastlessen

  • Audiovisuele middelen: De school moet zelf over een digiboard en internetverbinding beschikken of een beamer, laptop en projectiescherm hebben. De overige materialen organiseren we in overleg.
  • Docent in de klas: Onze gastdocenten richten zich volledig op de les. Daarom verwachten wij dat u als vaste leerkracht tijdens de gastles aanwezig bent. U blijft verantwoordelijk voor uw leerlingen.

Meer weten?

Heeft u vragen of wilt u meer informatie over onze gastlessen? Dan kunt u contact opnemen met Nancy Boxsem of Sanne Westendorp-Wolkers. Zij zijn bereikbaar via ons algemene telefoonnummer 072 - 582 8282.

Heeft deze informatie u geholpen?