In plaats van een houten schutting in de tuin kun je ook kiezen voor een groene erfafscheiding met een haag of struik. Dit zorgt niet alleen voor een groener geheel, maar draagt ook bij aan een koelere tuin en aan de biodiversiteit in je omgeving. Een haag is bijvoorbeeld een fijne schuilplaats voor vogels in de tuin en insecten vinden er voedsel. Voorbeelden van hagen in de tuin zijn onder andere buxus, haagbeuk, laurierkers, meidoorn, hedera, liguster, coniferen en struikkamperfoelie. De hedera oftewel klimop is een plant die ergens tegenaan omhoog groeit. Het beste is een volledig natuurlijke erfafscheiding, maar dit kan een oplossing zijn als je toch graag een schutting of hek wilt plaatsen.

Kosten

Hagen en struiken zijn in aanschaf goedkoper dan schuttingen.

Ruimtegebruik

Over het algemeen mag een erfafscheiding naast en achter een huis maximaal 2 meter hoog zijn. Voor het huis is de maximale hoogte 1 meter. Deze regels kunnen lokaal afwijken. Vraag je gemeente naar de regels.

Moeilijkheid

Het planten van een haag is even wat werk. De manier van planten kan per haag verschillend zijn. Informeer daarom bij een aanbieder van haagplanten.

Onderhoud

Een groene erfafscheiding is makkelijk te onderhouden. Een goede basisbemesting en jaarlijkse snoeibeurt zijn voor de meeste hagen wel nodig, maar een groene erfafscheiding past prima in een onderhoudsvriendelijke tuin.

Hittestress

Een groene erfafscheiding draagt bij aan een koelere tuin en omgeving.