Veertien VWO-6 leerlingen van het Han Fortmann in Heerhugowaard kregen als examenopdracht voor het vak Tekenen: ontwerp de dijk van de toekomst.

De leerlingen gingen ter inspiratie op de fiets langs de Markermeerdijken waar momenteel gewerkt wordt aan de verbetering van de dijken. Van het stadsstrand in Hoorn tot Scharwoude kregen zij uitleg over de verschillende manieren om weer sterke dijken te krijgen. Alle benoemde eisen voor veilige dijken mochten zij daarna loslaten. De leerlingen kregen namelijk de opdracht om hun fantasie de vrije loop te laten en een dijk te ontwerpen waar alles kan en alles mag. In deze digitale expositie geven de leerlingen een nieuwe kijk op oude dijken.

Markermeerdijken

Aanleiding om te kiezen voor deze opdracht is de versterking van 33 kilometer Markermeerdijken tussen Hoorn en Amsterdam. Grote delen van de dijken bleken na toetsing niet stabiel genoeg om de 1,2 miljoen inwoners te beschermen tegen het water. Veilige dijken is een van de kerntaken van het hoogheemraadschap.

Samenwerking

Dit is de zesde keer dat het hoogheemraadschap samenwerkt met het Han Fortmann (Trinitas College) in Heerhugowaard. Telkens geeft het hoogheemraadschap een watergerelateerde examenopdracht aan de leerlingen met het vak Tekenen. De resultaten maken deel uit van deze online expositie. Een jury van de school en het hoogheemraadschap heeft uit de veertien werken een Top 3 gekozen. Het publiek bepaalde uit deze Top 3 de uiteindelijke winnaar. Dat werd het werkstuk van Donna Kok.