Verslag World Cleanup Day 2018

Zo'n twintig enthousiaste deelnemers, bestaande uit HHNK-ers, hun familieleden en de hond van Els verzamelden zich afgelopen zaterdag op het kantoor van HHNK om zwerfvuil op te ruimen in Heerhugowaard. Zij deden dit in het kader van World Cleanup Day. Op deze dag gaan miljoenen vrijwilligers over de hele wereld aan de slag om onze leefomgeving een stukje schoner te maken. Naast opruimen is registratie van het zwerfvuil belangrijk voor de aanpak van en bewustwording over de omvang van het probleem. Hiervoor is de Litterati app speciaal ontwikkeld.

Plastic breekt niet af

In zijn aftrap vertelde Ruud Maarschall hoe hij de wegwerpmaatschappij heeft zien ontstaan en wat het belang is van een schone leefomgeving. Daarna gaf organisator Annette Beems een korte presentatie over het nut  van World Cleanup Day. Zo leerden we dat plastic nooit afbreekt, maar in microdeeltjes uiteenvalt en uiteindelijk overal is. Als we zo doorgaan is er 'in 2050 meer plastic dan vis in onze oceanen'. De presentatie kun je via deze link bekijken.

Na de presentatie gingen de deelnemers in teams uiteen om de handen uit de mouwen te steken. De organisatie had vijf gebieden aangewezen in de omgeving van het HHNK kantoor waarin anderhalf uur tijd zoveel mogelijk zwerfafval opgeruimd en geregistreerd diende te worden via de Litterati app. De organisatie bestaande uit Annette Beems en Sandra Ligthart konden via deze app de teamprestaties volgen. Vol spanning  zagen zij het aantal registraties groeien tot een eindresultaat van 1.139 stuks afval. Zij zijn hier ontzettend trots op.

 

 

Flinke opbrengst

Met volle vuilniszakken kwamen de teams weer terug op kantoor. Daar kregen alle deelnemers een pluim van Ruud. Bij deelname aan de actie konden de teams een prijs winnen: een oprolbare lunchmat. De groep van Janin Rooijakkers won deze prijs vanwege de meeste registraties. De prijs voor de meeste bijzondere vondst (een winkelwagen) ging naar Els van Bon en Ruud Maarschall. Ook aan de deelnemende kinderen was gedacht, zij kregen een diploma.

De resultaten van de actie Schoon HHNK werden via de Litterati app gekoppeld aan andere Nederlandse acties tijdens World Cleanup Day. Aan het eind van de dag werd bekend dat er landelijk ruim 35.000 stuks zwerfvuil zijn vastgelegd. Een flink deel hiervan kwam dus van HHNK.

 

 

Top 5 gevonden voorwerpen:

  1. Sigarettenpeuken (afbreektijd: 2-12 jaar)
  2. Blikjes (afbreektijd: minimaal 50 jaar)
  3. Verpakkingen (afbreektijd papier: 6 maanden, plastic: oneindig)
  4. Flesjes (afbreektijd plastic: oneindig)
  5. (plastic) bekers (afbreektijd plastic: oneindig)

 

 

Ekoplaza heeft koekjes, sap en fruit gesponsord voor de deelnemers. Wat hiervan over was is bij de receptie neergezet.