Op 15 maart 2023 zijn er in Nederland weer waterschapsverkiezingen. Het hoogheemraadschap heeft een democratisch gekozen bestuur. Elke vier jaar zijn er waterschapsverkiezingen. Deze verkiezingen zijn op dezelfde dag als de verkiezingen van Provinciale Staten. Iedereen van 18 jaar of ouder en die woont in ons beheergebied mag dan stemmen voor een nieuw waterschapsbestuur.

Belangrijke data

Voordat het nieuwe bestuur geïnstalleerd kan worden, moet er een aantal dingen gebeuren. In de tijdlijn hieronder kunt u zien wat er op welk moment afgerond moet zijn om in 2023 een nieuw bestuur te hebben. 

 1. Afgerond: Kandidatenavonden -

  De HHNK Kandidatenavonden waterschapsverkiezingen vonden plaats op dinsdag 7 juni (Hotel Inntel, Zaandam), maandag 20 juni (digitaal) en dinsdag 21 juni (Van der Valk Hotel, Hoorn).

 2. Afgerond: Registratie aanduiding -

  19 december 2022 was de laatste dag waarop registratie(externe link) aanduiding waterschapsverkiezingen mogelijk was. 

 3. Nog te doen: Voorinlevering kandidatenlijsten -

  In de week van 23 tot 27 januari is er de mogelijkheid tot voorinlevering van de kandidatenlijsten. De reeds aangemelde partijen hebben hier een uitnodiging voor ontvangen. Partijen die zich nog niet hebben aangemeld kunnen zich via verkiezingen@hhnk.nl alsnog melden voor het maken van een afspraak.

 4. Nog te doen: Dag van de kandidaatstelling -

  30 januari 2023 is de dag van de kandidaatstelling(externe link) voor de waterschapsverkiezingen. Tussen 9:00 en 17:00 uur moeten de politieke partijen hun kandidatenlijst(en) en bijbehorende stukken inleveren bij het centraal stembureau van HHNK op ons kantoor in Heerhugowaard

 5. Nog te doen: Beslissing geldigheid kandidaatstelling en nummering kandidatenlijsten -

  Op 3 februari 2023 om 17:00 uur is een openbare zitting van het centraal stembureau met de beslissing geldigheid kandidaatstelling en waarin de nummering van de kandidatenlijsten bekend wordt gemaakt.

 6. Nog te doen: Verkiezingsdebat -

  Op 8 maart 2023 vindt er in ons kantoor een verkiezingsdebat plaats.

 7. Nog te doen: Dag van de stemming -

  15 maart 2023 is de dag van de stemming(externe link) voor de waterschapsverkiezingen. 

 8. Nog te doen: Verkiezingsuitslag -

  Op 23 maart 2023 om 10:00 uur wordt de formele verkiezingsuitslag bekend gemaakt in een openbare zitting van het centraal stembureau.

 9. Nog te doen: Installatie -

  Op 29 maart 2023 wordt het nieuwe algemeen bestuur geïnstalleerd.