Waterbazenwandelingen: wandel & ontdek

Iedereen is aan de wandel op dit moment, op afstand van elkaar, in de buitenlucht. Begint het een beetje saai te worden? Steeds dezelfde route, en gewoon dat ene been voor dat andere. Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwart lanceert samen met alle waterschappen in Nederland de Waterbazenwandelingen als coronaproof actie.

Wat houdt de actie in?

Een wandeling is een echte Waterbazenwandeling als je gebruik maakt van onze 'doe & ontdek gids' met leuke opdrachten, ideeën en feitjes. Zo maak je je wandelingen als waterbaas een stuk leuker. Wandel (of fiets) je in de stad, in het buitengebied of op de dijk? Je kunt de gids digitaal meenemen op elke route. Je vindt er opdrachten zoals: raap onderweg afval op, maak de mooiste foto van een waterroute en plaats ‘m op de socials met hashtag #wateenwaterbaas of vink af wat je onderweg spot. En misschien leer je onderweg nog iets over het waterwerk. Een leuk gezinsuitje ook.

 

Simpelweg door de 'doe & ontdek gids' te downloaden. Veel wandelplezier!

 

Stap naar buiten en beleef het landschap

Al eeuwenlang houden we ons land droog. En overal liggen de verhalen over de strijd tegen het water voor het oprapen. De poldermolens springen direct in het oog. Ze maalden de polders droog. Maar ook de dijken die het water tegenhouden. En de gemalen en sluizen voor het juiste waterpeil zijn de moeite van het ontdekken waard. Ze maken het waterverhaal zichtbaar en tastbaar. Ze vormen het geweten van het landschap.

Verdeeld over ons gebied hebben we vijf startpunten gekozen voor mooie wandeltochten uit het Wandelnetwerk Noord-Holland.

1. Schellinkhout

Molen en gemaal Schellinkhout

Het slingerende dorpje Schellinkhout ligt bij de eeuwenoude Westfriese Omringdijk. Wandelde je vroeger over de dijk tussen Hoorn en Enkhuizen dan kwam je dertien molens tegen. Nu staat er nog ééntje: de Grote Molen van de polder Schellinkhout. Het poldergemaaltje ernaast is gebouwd in 1900 als hulp bij het droog houden van de polder.

Startpunten | Wandelnetwerk Noord-Holland(externe link)

Wandelkaart in pdflink naar pdf bestand

2. Gemaal Lely

Gemaal Lely
Gemaal Lely

Gemaal Lely is vernoemd naar ingenieur Cornelis Lely (1854-1929). Hij bedacht het plan voor de Zuiderzee met de Afsluitdijk en de drooglegging van de Wieringermeer. Samen met gemaal Leemans bij Den Oever pompten ze in een half jaar tijd de hele Wieringermeer droog. Het witte gebouw is en van ver zichtbaar 'landmark'  in de open Wieringermeer.

Startpunten | Wandelnetwerk Noord-Holland(externe link)

Wandelkaart in pdflink naar pdf bestand

3. Hondsbossche Zeewering

Kleiputten bij Hondsbossche Zeewering

Noord-Holland boven het Noordzeekanaal telt zo’n 1.500 km dijk, gelijk aan de afstand Alkmaar-Madrid. Een hele beroemde dijk is de Hondsbossche Zeewering tussen Camperduin en Petten. Sinds enkele jaren helemaal ingepakt in nieuw duin en strand, maar voorheen een bolwerk tegen de Noordzee van basalt, beton en asfalt, dat eigenlijk in onze streek zijn weerga niet kende.

Startpunten | Wandelnetwerk Noord-Holland(externe link)

Wandelkaart in pdflink naar pdf bestand

4. Langedijk/Heerhugowaard

Veenhuizermolen in Heerhugowaard
Veenhuizermolen

Ontelbare akkers op kleine eilandjes telde het Rijk der Duizend Eilanden. Het gebied ontstond door het werk van de boeren zelf. Ze groeven sloten en hoogden hun landjes op met vruchtbaar slib. De producten veilden ze per boot in de Broeker Veiling, nu te bezoeken als museum. De eeuwenoude Veenhuizermolen torent hoog boven de eilandjes uit, een onmisbare ingrediënt van het typische Noord-Hollandse landschap.

Startpunten | Wandelnetwerk Noord-Holland(externe link)

Wandelkaart in pdflink naar pdf bestand

5. Zaandam

 Gemaal Soeteboom
Gemaal Soeteboom

Dwars door Zaandam loopt de Noorder IJ en Zeedijk. Deze beschermde het land tegen het IJ. Dat was nodig want het IJ stond in open verbinding met de Zuiderzee met alle gevaren van dien. Dit veranderde toen het Noordzeekanaal werd aangelegd in 1876 (en delen van het IJ werden ingepolderd). Sta vooral even stil bij Gemaal Soeteboom aan de Hogedijk 100. Dit oudste gemaal in de Zaanstreek is gebouwd boven op een oude sluis.

Startpunten | Wandelnetwerk Noord-Holland(externe link)

Wandelkaart in pdflink naar pdf bestand