Waterkamer met VR brillen nieuw in Kaap Skil

Home > Waddenzeedijk Texel > Actueel > Waterkamer met VR brillen nieuw in Kaap Skil

Waterkamer met VR brillen nieuw in Kaap Skil

Dit item is verlopen op 12-07-2017.

Met de bevestiging van het bordje 'Waterkamer' openden museummanager Corina Hordijk van Kaap Skil en bestuurder Kees Stam van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) vanmorgen de nieuwe expositieruimte van het museum. De ruimte is onderdeel van de educatieve samenwerking tussen beide organisaties. Doel is het waterbewustzijn van de bezoekers op een boeiende en interactieve manier te verhogen.

In de Waterkamer reist de bezoeker door de tijd, van de watersnoodramp in 1953 naar het waterrijke heden en toekomst. "Ook op Texel vielen zes slachtoffers tijdens de overstroming van 1953, iets wat niet iedereen weet, maar wel een belangrijk onderdeel is van onze watergeschiedenis. We tonen indrukwekkende beelden waaruit de kracht van het water blijkt", zegt Hordijk. Maar de Waterkamer biedt meer; bijvoorbeeld een interactieve dijkentafel, waardoor jong en oud de werking van dijken en water zelf kunnen onderzoeken. "En we zijn er trots op dat bezoekers met de VR-brillen kunnen ervaren hoe het zou zijn als een deel van het museum zou overstromen", voegt zij hieraan toe. Cees Boersen, vrijwilliger bij Kaap Skil, maakte de ochtend af met een persoonlijk en indrukwekkend verhaal over de overstroming in 1953.

Goed dijkenbeheer
"Het is niet de bedoeling om bang te worden, in tegendeel," zegt Kees Stam. "Het is om te laten zien dat goed dijkenbeheer van levensbelang is voor Texel. Bij een overstroming komt het water in Oudeschild zo'n 3 meter hoog. Zonder dijken zouden we hier nu dus niet staan." De samenwerking met Kaap Skil is waardevol en logisch. Het museum vertelt het verhaal van Texel en het water, waarbij bezoekers zoals de Texelse schooljeugd ervaren dat wonen, werken en recreëren onder zeeniveau niet vanzelfsprekend is.

Buren
Kaap Skil en HHNK zijn ook buren. De bouwkeet van het hoogheemraadschap voor de versterking van de Waddenzeedijk ligt een paar honderd meter verderop aan de IJsdijk 7a. Belangstellenden kunnen hier elke woensdag van 14.00 tot 15.00 uur terecht bij het inloopspreekuur. De bouwkeet staat er tot 2020, want dan voldoet de Waddenzeedijk weer aan de veiligheidsnormen voor de komende tientallen jaren.