Unieke vondst in hart van de dijk: Wierriem uit 1550-1730 bij gemaal De Schans

Home > Waddenzeedijk Texel > Actueel > Unieke vondst in hart van de dijk: Wierriem uit 1550-1730 bij gemaal De Schans

Unieke vondst in hart van de dijk: Wierriem uit 1550-1730 bij gemaal De Schans

Dit item is verlopen op 12-07-2017.

Kom donderdag 11 mei langs en archeologen Michiel Bartels en Sander Gerritsen vertellen u er meer over!

De werkzaamheden bij gemaal De Schans zijn in volle gang. Combinatie Tessel graaft in opdracht van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier de Waddenzeedijk af om de uitstroomconstructie van het nieuwe gemaal te maken. En tijdens het afgraven stuitte de aannemer op een wierriem uit de 16e t/m 18e eeuw. Deze bijzondere vondst laten we graag aan u zien! Een unieke kans om het werk van dichtbij te bekijken en even terug te gaan in de tijd. Donderdag 11 mei 2017 tussen 16.00 en 20.00 uur nemen archeologen Michiel Bartels en Sander Gerritsen u mee in het verhaal van de eeuwenoude wierriem. U bent van harte welkom.

Openstelling voor Texelaars en eilandbezoekers
Tussen 16.00 en 20.00 uur kunt u langskomen bij Gemaal de Schans. Vanwege de zeer beperkte parkeergelegenheid vragen wij u om met de fiets te komen. Als u toch met de auto komt, kunt u het beste parkeren op het parkeerterrein van supermarkt Spar in Oudeschild, vanaf daar zorgen wij voor een pendelbus van en naar de archeologische vondst.

De werkzaamheden zijn stilgelegd zodat de archeologen de vondst goed kunnen onderzoeken en documenteren, maar het blijft een bouwlocatie waar het op sommige plekken glad en modderig kan zijn. Dus houd hier rekening mee: trek stevige schoenen aan, blijf binnen de afzette paden en kinderen mogen mee, alleen onder begeleiding van een volwassene.

Archeologisch onderzoek
Voordat de aannemer begon met het afgraven van de dijk, moest hij archeologisch onderzoek uitvoeren. Uit dat onderzoek bleek al dat er in het hart van de dijk een stevige constructie zat. Pas als we de dijk zouden afgraven konden we zien wat er werkelijk verborgen zat in het hart van de dijk. En dat is nu gebeurd met als resultaat, diep verborgen in de dijk een eeuwenoude wierriem uit de periode 1550-1730.

De werkzaamheden aan De Schans, maar ook op andere plekken aan de Waddenzeedijk worden uitgevoerd omdat de dijk op verschillende plaatsen niet veilig genoeg is. In totaal versterkt Combinatie Tessel ongeveer 14 kilometer dijk en vernieuwt 3 gemalen. Zo zorgen we ervoor dat Texel in de toekomst goed is beschermd tegen hoogwater vanuit de Waddenzee. En dat Texelaars kunnen blijven wonen, werken en recreëren op hun eiland.