Texel heeft er een nieuw gemaal bij!

Home > Waddenzeedijk Texel > Actueel > Texel heeft er een nieuw gemaal bij!

Texel heeft er een nieuw gemaal bij!

Sinds maandag 21 augustus heeft Texel er een nieuw gemaal bij: gemaal De Schans kan pompen, de bouwkuip is verwijderd en de eerste testen zijn uitgevoerd. Door een zeer strakke planning van Combinatie Tessel is het gemaal zodanig ver gevorderd dat de pompen werken. Het gemaal wordt nu nog verder afgewerkt en de dijk weer op sterkte gebracht.

In 2016 is Combinatie Tessel gestart met de werkzaamheden aan gemaal De Schans. 150 meter ten westen van het huidige gemaal heeft de aannemer een nieuw gemaal gebouwd. En dat is nu klaar. De capaciteit van het nieuwe gemaal is onveranderd gebleven (300 m³/minuut), het gemaal heeft wel een hoger sluitpeil gekregen. We sluiten het gemaal nu pas bij 2,35m NAP.

Verder met gemaal Dijkmanshuizen
Omdat de pompen van het nieuwe gemaal De Schans werken, is voor de polders rond Oudeschild voldoende pompcapaciteit beschikbaar als we gemaal Dijkmanshuizen buiten gebruik nemen. De komende weken sloopt de aannemer gemaal Dijkmanshuizen. Na de sloopwerkzaamheden brengt de aannemer een bouwkuip aan en start hij het met heiwerkzaamheden noodzakelijk voor de nieuwbouw. Dit rondt hij af voordat het stormseizoen (15 oktober) weer begint.  

Wierdijk
Tijdens het graven van de bouwkuip voor de uitstroomconstructie trof onze aannemer een wierdijk aan. In mei hebben we de werkzaamheden opengesteld voor het publiek om te komen kijken naar deze unieke vondst, hier kwamen ongeveer 700 mensen op af. De wierdijk is nu te zien in museum Kaap Skil in Oudeschild.

Foto Ton Segers