Startsein 'open seizoen' versterking Waddenzeedijk Texel

Home > Waddenzeedijk Texel > Actueel > Startsein 'open seizoen' versterking Waddenzeedijk Texel

Startsein 'open seizoen' versterking Waddenzeedijk Texel

Op 15 april is het zogenaamde open seizoen voor 2018 bij de dijkversterking gestart. Het stormseizoen is voorbij en er kan weer volop verder gebouwd worden. Tijdens het stormseizoen mag er maar beperkt aan een dijk gewerkt worden. De start van het open seizoen, hebben we gevierd tijdens de plaatsing van de Witte Punt op vrijdag 20 april.

Het plaatsen van de Witte Punt is zo'n voorbeeld van een klus die alleen in het open seizoen is toegestaan. Initiatiefnemer voor de Witte Punt is Astrid van de Wetering: ''Ik ben blij dat de Witte Punt weer op zijn oorspronkelijke plek op de dijk staat.'' Het terugplaatsen van De Witte punt is gelukt door samenwerking van de dorpscommissie Oudeschild, aannemers waaronder Combinatie Tessel, gemeente Texel, en Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier.

Witte Punt

Vanaf 16 april wordt er weer volop gewerkt aan de dijk bij de jachthaven van Oudeschild. Hoogheemraad Kees Stam: ''Van half oktober tot half april is het gesloten seizoen. Dan wordt er wel doorgewerkt, maar alleen met die werkzaamheden die de dijk niet verzwakken. Het risico op stormen is na half april kleiner en daarom kan er in het open seizoen aan de dijk zelf gewerkt worden. Ook dit jaar gaan we weer in Oudeschild aan het werk. Hier stonden we bij stil tijdens het terugplaatsen van de Witte Punt.''
De Witte Punt was een baken waarmee tot eind jaren tachtig van de vorige eeuw schepen hun snelheid konden meten. Astrid van de Wetering: "Met het opnieuw plaatsen van de Witte Punt wordt deze Texelse historie weer zichtbaar. Ik ben blij dat er aan ons initiatief voor dit markante punt gehoor is gegeven.''

Werkzaamheden Versterking Waddenzeedijk 2018

Dit seizoen wordt er op veel plekken aan de dijk gewerkt. Van noord naar zuid gezien, doen we het volgende. Bij polder Wassenaar versterken we de inlaagdijk. Bij de gemalen Eijerland en Dijksmanshuizen maken we dit seizoen de dijk open om de uitstroom van de gemalen te maken. Grote stukken van de Lancasterdijk versterken we aan de binnen en buitenzijde. Hetzelfde geldt voor de dijk bij de jachthaven van Oudeschild en de IJsdijk. In augustus starten we met de Prins Hendrikzanddijk. Voor veel van deze werkzaamheden wordt het verkeer omgeleid. De omleiding houden we voor het fietsverkeer zo kort mogelijk. Daarnaast scheiden we het bouwverkeer en normale verkeer waar dat kan. Op de site van de gemeente vindt u de tijdperiodes van de omleidingen. De dijkversterking duurt tot eind 2019. Vanaf dan beschermt de Waddenzeedijk voor de komende 50 jaar Texel tegen overstromingen.