Dijkversterking gaat door in het stormseizoen

Home > Waddenzeedijk Texel > Actueel > Dijkversterking gaat door in het stormseizoen

Dijkversterking gaat door in het stormseizoen

In het stormseizoen, dat loopt van 15 oktober tot en met 15 april, kan bij een storm het zeewater extra hoog opstuwen tegen de Waddenzeedijk. Toch werkt Combinatie Tessel in opdracht van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, veilig door aan de dijkversterking op Texel. Het omvangrijke project moet in 2019 klaar zijn. Het werk aan een dijk in het stormseizoen is niet vanzelfsprekend. Extra veiligheidsmaatregelen maken dit mogelijk.

Maatregelen
Combinatie Tessel heeft het werk aan de buitenkant van de dijk zo veel mogelijk voor 15 oktober afgerond. De aannemer is nu vooral nog aan de binnenkant aan het werk. De werkzaamheden aan de buitenkant van dijk zijn zo klein van omvang, dat bij een naderende storm de dijk op tijd gedicht wordt. Het werk aan de binnenkant heeft geen effect op de sterkte van de dijk. Het werk aan de dijk vraagt in het stormseizoen om extra maatregelen. Er zijn steeds voldoende materialen, zoals klei, speciaal doek en zware basaltstenen, in depots aanwezig om snel de dijk te versterken. Dit gebeurt volgens speciale actieplannen. Continu monitoren het hoogheemraadschap en Combinatie Tessel de weersvoorspelling. Ten minste drie dagen van te voren zien zij gewoonlijk een storm met hoog water aankomen en starten de extra acties. Ook houden zij twee keer in het stormseizoen een oefening om er zeker van te zijn dat de actieplannen werken. Na 15 april starten de omvangrijkere werkzaamheden weer.

Doorwerken
De locaties waar de aannemer doorwerkt, zijn: bij Dijkmanshuizen, Oudeschild, De Schans en 't Horntje, maar ook aan de gemalen Eijerland en Dijkmanshuizen.