De Waterkamer in Kaap Skil op Texel al bezocht?

Home > Waddenzeedijk Texel > Actueel > De Waterkamer in Kaap Skil op Texel al bezocht?

De Waterkamer in Kaap Skil op Texel al bezocht?

Speciaal voor Open Monumentendag is op zaterdag 8 september Kaap Skil gratis te bezoeken. Een mooi moment om de waterkamer van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier te bezoeken! Ook de andere ruimtes in het museum zijn een bezoekje waard.

Stel je voor dat er geen dijken waren. Dan lag Texel grotendeels onder water.
De tentoonstelling ‘Waterkamer’ gaat over het belang van goede dijkbescherming voor Texel. In het verleden, heden en toekomst. Kijkend door een virtual reality-bril maak je een overstroming van het museumterrein mee. Gelukkig hebben we dijken om dit te voorkomen!

Het hoogheemraadschap versterkt 18 kilometer Waddenzeedijk. Het grootste deel van de dijk verandert niet zichtbaar. De Prins Hendrikdijk en Zeedijk ‘t Horntje zijn twee uitzonderingen. De Prins Hendrikdijk wordt versterkt met zand, waardoor een prachtig zandig gebied met duinen en kwelders ontstaat. De dijk rondom polder ‘t Horntje wordt de nieuwe zeedijk en gaat daarmee een stuk omhoog. Combinatie Tessel is verantwoordelijk voor de uitvoering van 15 kilometer dijkversterking en vervanging van 3 gemalen zodat deze weer voldoen aan de wettelijke veiligheidseisen. Aannemer Jan De Nul is bezig met de aanleg van de 3 kilometer lange Prins Hendrikzanddijk. Eind 2019 is de dijk weer veilig. Kijk voor meer informatie op onze sites: hhnk.nl/waddenzeedijk en hhnk.nl/prinshendrikzanddijk.