Stemhulp
Je kunt de online stemhulp gebruiken om te bekijken welke partij het beste aansluit bij jouw standpunten.
Hoe bepaal ik mijn stem?
Ons werk is van invloed op jouw leefomgeving. Als je daar iets over te zeggen wilt hebben, kun je gaan stemmen. Bijvoorbeeld: hoe schoon moet het oppervlaktewater zijn, hoe voorkomen we wateroverlast nu het klimaat verandert, welke maatregelen nemen we als waterschap om de CO2-uitstoot te beperken? De partijen die meedoen aan de verkiezingen, denken hier verschillend over. Je kunt onderstaande online stemhulp gebruiken om te bekijken welke partij het beste aansluit bij jouw standpunten.
5 manieren om je voor te bereiden op het stemmen
Op 15 maart 2023 bepaal jij mee over de toekomst van ons water. Dan kun je namelijk je stem uitbrengen voor de waterschapsverkiezingen. Maar misschien is het wel de eerste keer dat je gaat stemmen of weet je niet meer precies hoe het in zijn werk gaat? Om te zorgen dat jij je steentje bij kan dragen en in actie kunt komen, zetten wij vijf tips op een rij om je optimaal voor te bereiden op het stemmen!
1. Zoek uit onder welk waterschap je valt
Nederland is verdeeld in 21 waterschappen. Om erachter te komen onder welk waterschap je valt – en waar je dus mag stemmen – doe je gemakkelijk de postcodecheck via Waterschapsverkiezingen.nl(externe link).
2. Verdiep je in de thema’s
‘Iedereen is toch voor veilige dijken en schoon water, wat valt er dan te kiezen?’ Ja, dat klopt. Maar hoe we hiervoor zorgen, kan op verschillende manieren. Voor welke manier we kiezen heeft invloed op de belasting die je betaalt en de gevolgen voor je directe omgeving. Lees op waterschapsverkiezingen.nl(externe link) alles over de uitdagingen waarvoor we staan, van extreem weer tot watertekort, zodat je precies weet waarover je je stem uitbrengt.
3. Ga naar Mijnstem.nl
Standpunten van politieke partijen verschillen. Om erachter te komen welke partijen er in jouw regio zijn, welke plannen zij hebben én welke partij het beste bij jou past ga je naar Mijnstem.nl(externe link). Hier vind je achtergrondinformatie en kun je alle partijen met elkaar vergelijken.
4. Zoek uit waar je kunt stemmen
Wil je weten waar je kunt stemmen in de buurt van je huis, werk of school? Kijk dan op de website van je gemeente!
5. Neem je stempas en geldig legitimatiebewijs mee
In de aanloop naar de verkiezingen krijg je je stempas via de post toegestuurd. Neem deze samen met een geldig legitimatiebewijs mee naar het stembureau. Dit kan een paspoort, identiteitskaart of rijbewijs zijn. Ben je zelf niet in de gelegenheid om te stemmen door ziekte, werk of vakantie? Lees op de website van de Rijksoverheid (externe link) hoe je iemand anders machtigt om voor jou te stemmen.