Startconferentie ResNRJwater

Op 11 en 12 juni was de eerste conferentie van het ResNRJwater project in het Duitse Essen. Dit project beoogt het aanwezige potentieel voor de opwekking en het gebruik van hernieuwbare energie via de afvalwaterinfrastructuur te benutten.

De waterzuiveringsinstallatie, de zuiveringsterreinen zelf en ook riolen zijn in te zetten voor de winning van warmte en koude, elektriciteit (zon en wind) en groen gas. Dit moet leiden tot zelfvoorzienende energiefabrieken die ook landelijke en stedelijke gemeenschappen van energie kunnen voorzien.

Kennisuitwisseling

ResNRJwater loopt van 1 januari 2024 tot en met 31 december 2027. Negen partners uit zes Europese landen werken aan zeven proefprojecten en wisselen in de komende jaar de ontwikkelde kennis uit. Periodiek ontmoeten zij elkaar op conferenties. De eerste was in juni 2024. Centraal stond de vraag hoe water en de afvalwatersector kan bijdragen aan het vergroten van een duurzame energievoorziening in Noordwest Europa. In de tweedaagse kwamen tal van aansprekende voorbeelden aan bod zoals slimme energiesystemen en energieopslag, warmtemanagement en biogasproductie en de toepassing van zonne-energie op zuiveringen. 

Zaandam

Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier is een van de negen partners in het project. Het proefproject van HHNK is de afvalwaterzuivering in Zaandam-Oost. Daar wordt biogas gewonnen uit vergist slib en omgezet in een groene variant van aardgas: groen gas. Voor de vergister en de gebouwen is een nieuwe warmtebron nodig. Warmte uit het gezuiverde afvalwater, ook wel aquathermie genoemd, en hergebruik van warmte uit het uitgegiste slib kunnen hiervoor dienen. Ook kijkt HHNK naar energiebesparing en onderzoekt daarom de mogelijkheden van isolatie van de gistingtanks.   

Zonnepanelen op de rwzi Everstekoog