Geslaagde open dag rwzi Geestmerambacht

Zaterdag 22 juni openden wij de poorten van onze rwzi in Warmenhuizen. Deze dag stonden zo'n 50 medewerkers van het hoogheemraadschap klaar om er voor jong en oud een leuk en boeiend bezoek van te maken.

Het was een geweldige en zonnige dag. Er was van alles te zien en te beleven voor de circa 850 bezoekers die we mochten ontvangen. Allemaal mensen die ons verhaal weer verder vertellen. Zij namen plaats op de poepdoos bij de toiletdames en ontdekten bij de stand van de gemeente Heerhugowaard: wat mag er nou echt niet in het riool? We vertelden de bezoekers hoe we bacteriën voor ons laten werken om vies water schoon te maken. HHNK-medewerkers vertelden waarom zij op een zuivering werken en hoe je energie en grondstoffen uit poep en plas haalt. Ook werd toegelicht wat we doen om het water in sloten en meren gezond te maken.

De toekomst van het water

De wandelroute over het terrein bracht bezoekers bij een stand over het verwijderen van medicijnresten uit het gezuiverdewater, het terugwinnen van grondstoffen, biodiversiteit, Zeikrijk; een plaskruis met een boodschap en bezoekers kregen meer informatie over het Klimaat en Energie Programma van het hoogheemraadschap waaronder de zonnepanelen bij rwzi Geestmerambacht.

Programma voor kinderen

Ook voor de kinderen was er een hoop te doen en te zien. Zij leerden over gezond water aan de hand van visjes in een aquarium, konden de slibbacterie onder de microscoop bekijken of gezellig knutselen met een wc-rol en bloemzaadjes. Het bezoek werd afgesloten bij de poffertjeskraam.

We hebben ontzettend veel complimenten gekregen over het enthousiasme waarmee de medewerkers over het werk vertelden. Veel mensen gaven ook aan dat ze het zo leuk vonden om eindelijk eens achter de hekken van de rwzi te kijken en dat met het belastinggeld écht goede dingen worden gedaan. Altijd goed om te horen!

Fotogallery