Open dag rwzi Wervershoof

Geslaagde open dag rwzi Wervershoof

Zaterdag 16 juni openden wij de poorten van onze rwzi in Wervershoof. Deze dag stonden zo'n 40 medewerkers van het hoogheemraadschap klaar om er voor jong en oud een leuk en boeiend bezoek van te maken.

Het was een geweldige dag. Er was van alles te zien en te beleven voor de 950 bezoekers die we mochten ontvangen. Allemaal mensen die ons verhaal weer verder kunnen vertellen. Zij namen plaats op de poepdoos bij de toiletdames en ontdekten: wat mag er nou echt niet in het riool? We vertelden de bezoekers hoe we bacteriën voor ons laten werken om vies water schoon te maken. HHNK-medewerkers vertelden waarom zij op een zuivering werken en hoe je energie en grondstoffen uit poep en plas haalt. Ook werd toegelicht wat we doen om het water in sloten en meren gezond te maken

De toekomst van het water

Om de cirkel rond te maken, stonden de West-Friese gemeenten met een rondreizende interactieve tentoonstelling over het riool en een zuigwagen met toeter (die laatste was bij de kinderen zeer populair). De wandelroute over het terrein eindigde bij de pilot van HHNK in samenwerking met drinkwaterbedrijf PWN en watertechnologiebedrijf PWNT. Samen werken we eraan om medicijnresten als extra stap uit het gezuiverde afvalwater te verwijderen.

Programma voor kinderen

Ook voor de kinderen was er een hoop te doen en te zien. Zij kregen meer informatie over gezond water aan de hand van visjes in een aquarium, konden de slibbacterie onder de microscoop bekijken of gezellig knutselen met een wc-rol. Het bezoek werd afgesloten bij de poffertjeskraam.

We hebben ontzettend veel complimenten gekregen over het enthousiasme waarmee de medewerkers over het werk vertelden. Veel mensen gaven ook aan dat ze het zo leuk vonden om eindelijk eens achter de hekken van de rwzi te kijken en dat met het belastinggeld écht goede dingen worden gedaan. Altijd goed om te horen!