De Purmer bestaat dit jaar 400 jaar. Het is dus al vier eeuwen geleden dat deze polder, in navolging van de Beemster, is drooggelegd. En nog steeds draaien onze gemalen om de Purmer droog te houden.

Dat er geleefd kan worden in de Purmer wordt gevierd met allerlei activiteiten en festiviteiten. Allemaal op initiatief van Stichting Purmer 400 jaar(externe link). HHNK viert graag mee.

Polderen of verzuipen

Voor meer kennis over de Purmer is een bezoek aan de tentoonstelling 'Polderen of verzuipen' de moeite waard. En om de Purmer van nu en toen beter te leren kennen, zetten we samen met het Waterlands Archief een fietstocht uit langs historische plaatsen. Die fietstocht start bij gemaal Purmer Noord, een voormalig stoomgemaal uit 1877. En dat gemaal stellen we open op 25 juni als ter ere van Purmer 400 een bedrijvendag wordt georganiseerd.

Voor meer kennis over de Purmer is een bezoek aan de tentoonstelling 'Polderen of verzuipen' de moeite waard. En om de Purmer van nu en toen beter te leren kennen, zetten we samen met het Waterlands Archief een fietstocht uit langs historische plaatsen. Die fietstocht leidt de fietser langs gemaal Purmer Noord, een voormalig stoomgemaal uit 1877. En dat gemaal stellen we open op 25 juni als ter ere van Purmer 400 een bedrijvendag wordt georganiseerd.

Twee fietsroutes door jarige Purmer

Gemaal Purmerend-Noord

Stap op de fiets en beleef de verhalen van de Purmer. Ter gelegenheid van 400 jaar de Purmer zijn er twee fietsroutes gemaakt: een van 17 km door het noordelijke deel en een van 15 km door het zuidelijke deel van de polder. Beide routes starten bij het kruispunt Purmerenderweg-Westerweg bij de Purmerkerk en kunnen makkelijk worden gecombineerd.

Met de folder in de hand wordt de fietstocht een interessante tijdreis door de geschiedenis van de Purmer! Lees over de droogmaking van het Purmermeer met behulp van poldermolens in het eerste kwart van de zeventiende eeuw. Maak kennis met de plekken waar ooit de prachtige buitenplaatsen kasteel Ilpenstein en Wolffenhoeck stonden. En kom alles te weten over de kaasfabrieken De Purmer en De Verwachting, waar boeren in twintigste eeuw  hun melk naartoe brachten.

De routes zijn gratis af te halen bij de gemeentehuizen en VVV's van Edam-Volendam, Purmerend en Waterland, enkele musea, bibliotheken en het Waterlands Archief. Een printbare compacte versie van de routes kun je geheel onder aan deze pagina downloaden. Een uitgebreide digitale versie staat op de website van het Waterlands Archief(externe link).

Gastlessen

Voor leerlingen van groep 6, 7 en 8 in de gemeenten Purmerend, Waterland en Edam-Volendam zijn er gastlessen over veilig en voldoende water. Natuurlijk is daar ook aandacht voor de droogmakerij. Verder zijn de leerlingen welkom in ons gemaal Purmer Noord om kennis te maken met de praktische werking van zo'n gemaal. In juni worden speciale gastlessen over schoon water georganiseerd, voorafgaand aan de opschoondag op 2 juli in de Purmer.

Purmer400 Tuinen Challenge

De Purmer400 Tuinen Challenge is gestart! Iedereen in ons werkgebied kan meedoen om elkaar te inspireren met watervriendelijke of beestjesvriendelijke tuinelementen. Wie in Purmerend, Waterland of Edam-Volendam woont komt ook nog in aanmerking voor mooie prijzen. Zoals een persoonlijk tuinadvies van Bram! Daarnaast geven we een regenton, een plantenpakket en tuinbonnen weg. Kijk op de website(externe link) en doe mee!