Klei op de weg

Home > Wat doet HHNK? > Wegen en vaarwegen > Klei op de weg

Klei op de weg

In de natte jaargetijden komt vervuiling van de weg met klei regelmatig voor. Agrariërs en loonbedrijven rijden met trekkers en aanhangwagens over de weg, terwijl de banden onder de klei zitten. Dat is gevaarlijk, want klei op de weg leidt tot gladheid. We controleren de wegen dan extra op vervuiling.

Vervuiler aansprakelijk

Het besmeuren van de weg is bij wet verboden. Gebeurt het toch, dan is de vervuiler aansprakelijk. Hij moet de weg weer schoonmaken. Anders doen wij het op kosten van de vervuiler, want die kunnen we bijna altijd achterhalen. In de maanden met veel neerslag controleren we onze wegen extra op vervuiling.

Waarschuwingsborden plaatsen

Bij werkzaamheden kunnen agrariërs en loonbedrijven waarschuwingsborden plaatsen. Deze borden wijzen de weggebruikers op de gevaarlijke situatie. Het gaat om een waarschuwingsbord voor slipgevaar, een onderbord met de tekst ‘klei’ en een adviessnelheidsbord van 30 km/uur. Pas als de werkzaamheden zijn afgelopen en de weg weer schoon is, mogen de borden verwijderd worden.

Meer informatie

Informatie over waar deze borden te verkrijgen zijn en waar deze aan moeten voldoen, staat in de instructie hieronder. Verder staan hier ook tips en uitleg over de plaatsing van de borden bij klei op de weg. Voor vragen of klachten over vervuilde wegen kunt u contact opnemen met ons Klanten Contact Centrum, telefoon 072 - 582 8282.