Wat is er te doen?

Home > Wat is er te doen?

Wat is er te doen?

De interactieve tentoonstelling Zand tegen Zee laat je zien, horen en beleven hoe we de kust tussen Petten en Camperduin hebben versterkt met zand, héél véél zand. Daardoor is een prachtig nieuw landschap ontstaan: de Hondsbossche Duinen. Het is echter veel meer dan duinen: een prachtig breed strand met fiets- en wandelpaden en een mooi uitkijkduin. Vanuit het informatiecentrum loop je zo dit prachtige strand op.

Gratis toegang

Het Informatiecentrum Kust ligt aan de Strandweg 4, 1755 LA Petten. We zijn geopend op woensdag, zaterdag en zondag tussen 10.00 en 16.00 uur. De toegang is gratis. Rondleidingen zijn mogelijk op afspraak.

Lezingen bij Zand tegen Zee winter 2018

Aanvang 14.30 uur | Toegang gratis, wel graag aanmelden

In het Informatiecentrum Kust, Zand tegen Zee worden van januari tot en met april vier interessante lezingen gegeven. Iedereen is welkom vanaf 14.00 uur voor ontvangst met koffie of thee, waarna de lezing start om 14.30 uur. De lezingen zijn gratis toegankelijk, maar het is wel van belang dat u zich aanmeldt. Dat kan door te bellen naar het nformatiecentrum: 072 - 582 8765 of 06 - 2353 3888, of door een e-mail te sturen naar zandtegenzee@hhnk.nl.

Woensdag 7 februari

Mart SmitAan zee - De achtergrond achter deze ode aan de Nederlandse kust

Lezing door natuurfotograaf Jan of Mart Smit

Deze lezing is vol, u kunt zich niet meer aanmelden.

Jan en Mart Smit uit Lutjewinkel zijn graag 'Aan Zee'. Ze stroopten jarenlang gewapend met hun camera’s de Nederlandse kust af. In weer en wind, bij nacht- en ontij, van Scheveningen tot aan Schiermonnikoog. Drie jaar geleden besloten ze om de mooiste beelden in een fotoboek te bundelen. Het werd een langdurig en arbeidsintensief project dat nu is afgerond met de indrukwekkende uitgave 'Aan Zee'. Het is een ode geworden aan de Nederlandse kust. Elk weertype is vertegenwoordigd, de beelden variëren van grootse landschappen, luchtfoto’s maar ook bijvoorbeeld details van schelpen en kwallen. Het boek is meer geworden dan mooie beelden. Er wordt ook uitleg gegeven over het fenomeen zeevonk en Jan en Mart staan ook stil bij het probleem strandafval. Tijdens de lezing zullen Jan en Mart uitleg geven over de achtergronden van het boek. Natuurlijk worden er vele beelden getoond, ook beelden die het boek nét niet hebben gehaald. Na afloop van de lezing bestaat de mogelijk om vragen te stellen en eventueel het boek aan te schaffen. www.smitaanzee.nl

Woensdag 7 maart

Hoe ontwikkelt de natuur zich in het nieuwe duingebied? - Onderdelen van het onderzoek uitgelicht

Lezing door Ben Eenkhoorn, adviseur Ecologie & Waterkwaliteit bij het hoogheemraadschap

Deze lezing is vol, u kunt zich niet meer aanmelden.

Ecoloog Ben Eenkhoorn vertelt over het onderzoek dat wordt gedaan naar de natuurontwikkeling in het nieuwe duingebied en het effect van het project Kust op Kracht op de natuur in de omgeving. Belangrijke onderdelen zijn de ontwikkeling van de vegetatie en de vogelstand in de omgeving. Verder komt de zand- en zoutverstuiving en mogelijke verzoeting van de Harger- en Pettemerpolder aan de orde.

Zandverstuiving - Ben Eenkhoorn

Woensdag 4 april

De eeuwenoude Harger- en Pettemerpolder - Het verleden, heden en de toekomst van deze weidse polder

Lezing door Lauren Vriens, boswachter bij Natuurmonumenten

Deze lezing is vol, u kunt zich niet meer aanmelden.

Achter de oude Hondsbossche Zeewering en de nieuwe Hondsbossche Duinen ligt de Harger- en Pettemerpolder. Dit is een eeuwenoude polder vol met bijzondere verhalen en unieke natuur. Beroemd zijn ‘De Putten’ waar vele bijzondere vogels zich laten zien. Boswachter Lauren Vriens van Natuurmonu-menten vertelt je alles over het verleden, heden en toekomst van deze weidse polder vlak achter de Hondsbossche Duinen.

Dwergstern - Eric Menkveld

Beleef het land tussen Petten en Camperduin

GPS fietsroute Zee, duin, dijk en polder (18 km)

Fietsen bij Zand tegen ZeeDeze fietstocht brengt u, via het nieuwe fietspad langs de Hondsbossche en Pettemer Zeewering, naar het achterland. Het land met slaperdijken en prachtige duinrellen. De route vertelt u over nieuwe kustverdediging, zoet en zout water, wateroverlast en oude zeekeringen.

U kunt de fietsroute downloaden van internet naar uw smartphone of computer. Bent u niet in het bezit van een smartphone, dan kunt u er één lenen bij het Informatiecentrum Kust in Petten. (Houd rekening met een contante borg van € 100).
U kunt de route ook downloaden in PDF (onderaan deze pagina) en eventueel uitprinten of een printje ophalen bij het informatiecentrum.

Het informatiecentrum beschikt over een oplaadpunt voor elektrische fietsen.

Meer fietsmogelijkheden

Informatiecentrum Kust, Zand tegen Zee is gelegen aan de Strandweg in Petten. Aan het begin van de Strandweg staat een bord van het Fietsroutenetwerk. Dit is knooppunt 33. Vanaf hier kunnen bezoekers een eigen route uitstippelen.

U kunt ook gebruik maken van bestaande routes van het fietsknooppuntennetwerk:

  1. Petten, Camperduin en Groet, 37,2 km
  2. Rondje Petten en Schagen, 29,8 km
  3. Petten, Sint Maartenszee en Groet, 21,3 km

Download

Archief