Wat is er te doen?

Home > Wat is er te doen?

Wat is er te doen?

De interactieve tentoonstelling Zand tegen Zee laat je zien, horen en beleven hoe we de kust tussen Petten en Camperduin hebben versterkt met zand, héél véél zand. Daardoor is een prachtig nieuw landschap ontstaan: de Hondsbossche Duinen. Het is echter veel meer dan duinen: een prachtig breed strand met fiets- en wandelpaden en een mooi uitkijkduin. Vanuit het informatiecentrum loop je zo dit prachtige strand op.

Gratis toegang

Het Informatiecentrum Kust ligt aan de Strandweg 4, 1755 LA Petten. We zijn geopend van dinsdag tot en met zondag tussen 10.00 en 17.00 uur. De toegang is gratis. Rondleidingen zijn mogelijk op afspraak.

    

Lezingen in oktober

In oktober organiseren we drie lezingen. Voor al deze lezingen geldt:

14.00 uur   Inloop met koffie

14.30 uur   Start lezing

De toegang is gratis. Omdat de ruimte beperkt is, is het van belang u aan te melden. Dat kan via zandtegenzee@hhnk.nl of 072 582 8765.

  

Dinsdag 9 oktober: Van Dou tot David en Goliath - Verhalen van het waterschap

Lezing over watererfgoed door Ingrid Oud, collectiebeheerder bij HHNK

Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier bezit vanuit zijn eeuwenoude verleden veel watererfgoed. De poldermolens, oude gemalen en dijken springen natuurlijk direct in het oog. Maar het hoogheemraadschap bezit ook een grote collectie objecten uit het waterschapsverleden: van prachtige landkaarten en schilderijen tot molenmakersgereedschap. Aan al die kunstwerken en voorwerpen kleven mooie verhalen. Wist u dat de landmeter Dou er in 1680 16 jaar over deed om Noord-Holland in kaart te brengen? Of wilt u weten hoe het 17e-eeuwse Italiaanse schilderij van David en Goliath bij het hoogheemraadschap terechtkwam? Kom dan naar deze bijzondere lezing.

  

Dinsdag 16 oktober: Ontwikkelingen in natuurgebied De Putten

Lezing door Marcel Groot, boswachter Natuurmonumenten

Achter de oude Hondsbossche Zeewering en de nieuwe Hondsbossche Duinen ligt de Harger- en Pettemerpolder. Dit is een eeuwenoude polder vol met bijzondere verhalen en unieke natuur. Beroemd zijn ‘De Putten’ waar vele bijzondere vogels zich laten zien. Boswachter Marcel Groot van Natuurmonumenten vertelt je alles over het verleden, heden en toekomst van deze weidse polder vlak achter de Hondsbossche Duinen.

  

Woensdag 31 oktober: Natuur in de Harger- en Pettemerpolder

Lezing door Nico Jonker, projectleider Beheer en Uitvoering bij de provincie Noord-Holland en Cor ten Haaf, ecoloog

De Harger- en Pettemerpolder is een van de meest bijzondere polders van Noord-Holland. Gelegen aan zee, brede duinen en met een lange geschiedenis van bewoning. Daar moeten dan wel veel bijzondere planten en dieren leven. En dat is ook zo. De afgelopen decennia zijn er veel maatregelen genomen om die planten en dieren te behouden of zelfs meer ruimte te geven. Is dat ook gelukt? Cor ten Haaf en Nico Jonker vertellen over de huidige plantengroei en maken een vergelijking met dertig jaar geleden.