Wat is er te doen?

Home > Wat is er te doen?

Wat is er te doen?

De interactieve tentoonstelling Zand tegen Zee laat je zien, horen en beleven hoe we de kust tussen Petten en Camperduin hebben versterkt met zand, héél véél zand. Daardoor is een prachtig nieuw landschap ontstaan: de Hondsbossche Duinen. Het is echter veel meer dan duinen: een prachtig breed strand met fiets- en wandelpaden en een mooi uitkijkduin. Vanuit het informatiecentrum loop je zo dit prachtige strand op.

Gratis toegang

Het Informatiecentrum Kust ligt aan de Strandweg 4, 1755 LA Petten. We zijn geopend van dinsdag tot en met zondag tussen 10.00 en 17.00 uur. De toegang is gratis. Rondleidingen zijn mogelijk op afspraak.

Lezingenreeks

In oktober organiseren we een serie interessante lezingen. De lezingen zijn gratis.

Het ontstaan van de Schoorlse duinen

Op dinsdag 1 oktober vertelt Pim Weeda, natuurgids uit Hargen, over zijn onderzoek naar het ontstaan van de Schoorlse duinen. Waar komt het zand vandaan en waarom zijn deze duinen zo hoog en breed? Ook komt het gebied ten noorden van de Schoorlse duinen ter sprake en de relatie die dat heeft met de ontstaansgeschiedenis van de Zijpe en het noordelijk kustgebied.

Klimaatverandering in Noord-Holland

Op dinsdag 8 oktober vertelt Jan Wijn, klimaatambassadeur bij HHNK, over de gevolgen van de klimaatverandering voor de Noordkop en wat we daaraan kunnen doen. De snelheid van de klimaatverandering zorgen ook in Noord-Holland steeds vaker voor overlast en schade. Aan de hand van diverse voorbeelden bespreekt Jan Wijn de gevolgen van de klimaatverandering en de aanpak in de regio. Wat doet de overheid en vooral: wat kan je zelf doen?

Kerken van Petten

Op dinsdag 15 oktober neemt Piet Glas u mee in zijn zoektocht naar een antwoord op de vragen: hoeveel kerken waren er in Petten en hoeveel dorpen Petten hebben er bestaan? De zoektocht voert u langs talloze kaartfragmenten, prenten en schilderijen. Welke ijkpunten kunnen we met zekerheid vaststellen? Waar worden we op het verkeerde been gezet? En zullen we ooit het juiste antwoord vinden?

Westfriese Omringdijk

En bij de laatste lezing op dinsdag 29 oktober komt de Westfriese Omringdijk aan bod. Rens Stam vertelt het verhaal van de 126 kilometer lange Westfriese Omringdijk die al achthonderd jaar als een muur om West-Friesland heen staat. Rens Stam werkte aan een informatieve app over deze dijk. Tijdens het onderzoek voor de app bleek al gauw hoe gezichtsbepalend de Omringdijk voor de regio is en hoe interessant zijn geschiedenis. Een verhaal over land en water, over rampen, uitdagingen en geweldige prestaties.

Programma en aanmelden

De lezingen vinden plaats in Informatiecentum Kust, Zand tegen Zee, Strandweg 4 in Petten. De middag begint om 14.00 uur met inloop met koffie of thee. De lezingen zelf starten om 14.30 uur. De toegang is gratis.

Vanwege een beperkt aantal stoelen is het nodig om u aan te melden bij het Informatiecentrum. Het liefst per mail: zandtegenzee@hhnk.nl. Graag aangeven welke middag(en) u wenst te komen, naam, e-mailadres en het aantal personen. Telefonisch aanmelden kan op dinsdag t/m zondag via 072–582 8765 of 06–2353 3888.